A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum három éve a Libri Könyvesboltok támogatásával osztja ki az Év Gyerekkönyve Díjat hét kategóriában. A független szakmai zsűri (Fábián László magyar szakos gimnáziumi vezetőtanár, Gerhes Gábor képzőművész, Kérchy Anna irodalmár, Nádori Lídia műfordító, Szekeres Nikoletta szerkesztő, a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöke) a kiadók által nevezett, 2021-ben megjelent kiadványok közül választja ki a legjobbakat. Az elismeréseket az Ünnepi Könyvhéten adták át.

Hat év alatti kategóriában az év gyerekkönyv írója Bendl Vera lett Matyi tigrissel álmodik című könyvével. A 12 év alatti kategória díjazottja Laboda Kornél a Gavarin és az álomantennával, míg az év ifjúsági írója Takács Zsuzsa lett Spirálfüzet című verseskötetével.

A HUBBY az év illusztrátorát is díjazza, idén Nemes Anita kapta az elismerést a Mi leszek, ha nagy leszek? című kiadvány remek rajzaiért. Az év fordítója N. Kiss Zsuzsa lett (Testünk kívül-belül), míg a leginnovatívabb könyvnek járó elismerést Agócs Írisz Rajzolj egy krumplit! című munkája érdemelte ki. Az év ismeretterjesztő könyvének Fenyő D. György Útikalauz a vershez, illetve Boncsér Orsolya Fotózni jó! című könyvét választották.

A képen a 2022-es Év Gyerekkönyve Díj díjazott alkotásai.

A szakmai zsűri mellett évről évre a diákzsűri is kiválasztja kedvenceit. Az ifjú ítészek ismeretterjesztő kategóriában Kalas Györgyi Sandwich grófja és a nápolyi pizza című könyvét díjazták. A legjobb illusztrációért Nagy Norbertet tüntették ki Tóth Gyula Gábor Mese a mindenről, a Semmiről és más furcsa mesék című munkájának vizuális megjelenítéséért. Hat év feletti kategóriában Tasnádi István Helló, Héraklész! című könyvét, míg 12 év feletti kategóriában a Péczely Dóra szerkesztette Szevasz című novellagyűjteményt ítélték a legjobbnak.

A HUBBY-különdíjat ebben az évben Baranyai (b) András grafikusnak és Pacskovszky Zsolt író-szerkesztő-fordítónak ítélték oda. Baranyai (b) András – hangzott el a zsűri méltatásában – egyike azon művészeinknek, akik alapvetően meghatározzák a kortárs gyerekkönyv-illusztrációt. Pacskovszky Zsolt gyerekkönyvei és kamaszoknak szóló művei fontos problémákra világítanak rá, fordításában pedig többek között olyan szerzők munkáit olvashatjuk, mint Thimothée de Fombelle vagy Jean-Claude Mourlevat.

A legjobb könyvek egy helyen – Fedezd fel az elmúlt évek díjnyertes köteteit a www.libri.hu/dijnyertes irodalom oldalon keresztül!