„Nekem a kortárs irodalommal foglalkozni igazi aranykor” – Ott Anna a Libri irodalmi díjakról

A 2016 óta kiosztott Libri irodalmi díj ma Magyarország legrangosabb, magáncég által adományozott irodalmi elismerése. A közönség március 25-étől szavazhat a 10 döntős műre, amit 156 könyvből választott ki a Libri által felkért 212 szakember és véleményvezér. Ennek a csapatnak tagja volt Ott Anna, a Hadik Kávéház művészeti vezetője, könyvolvasó influenszer is.

„Most épp Irene Solá Énekelek, s táncot jár a hegy című kötetét olvasom, ez az első magyarul megjelent kötete a velem egykorú katalán írónak – mondja Ott Anna. – Ha kiolvastam, akkor az Iskola a határonba kezdek újra bele Ottliktól. A karantén egyik nagy felfedezése számomra, hogy milyen szuper felnőtt fejjel újraolvasni a kötelező olvasmányokat, amik végre élményt jelentenek.”

A kedvencek listájába Ott Anna nem merne belekezdeni, mondja, mert soha nem érne a végére, de azért néhány nevet szívesen említ. „Nádas Péter írásaihoz az elmúlt évben az #olvassnádast közös olvasás miatt nagyon közel kerültem, talán a legnagyobb ajándék ez, amit a vírustól kaphattam. Karl Ove Knausgard és Jón Kalman Stefánsson világát nagyon szeretem, Ulickaja, Lydia Davis, Sofi Oksanen új megjelenéseire mindig figyelek. Kemény István és Nádasdy Ádám verseinek nagy rajongója vagyok, de fontos számomra Petri és Pilinszky is. Halász Rita első és Tompa Andrea legújabb kötetét olvasni nagy élmény volt.”

Hogy melyik volt a magyar irodalom aranykora, azt, mondja Ott Anna, nem az ő tiszte eldönteni. Azt, hogy itt élhet és dolgozhat a kortárs írók között, akiknek olvashatja és rajonghatja az új írásait, majd felteheti nekik az őt leginkább foglalkoztató kérdéseket, a maga életében aranykornak tartja. „De annyi biztos, hogy nagyon szívesen ott lettem volna mondjuk 1986 környékén, amikor megjelent Nádas Emlékiratok könyve és Esterházy Péter Bevezetés a szépirodalomba című műve” – teszi hozzá. 

Ott Anna jól emlékszik első könyvélményeire. „A Pöttyös és Csíkos Könyveket örököltem meg a nővéremtől, ezekkel kezdtem az olvasást. Valódi szerelem viszont két könyvvel alakult ki köztünk, az egyik Janikovszky Éva Aranyeső című kötete, a másik pedig természetesen a Harry Potter-sorozat. Ahhoz a generációhoz tartozom, amely elsőként olvashatta a varázslótanonc történetét és együtt nőtt fel a szereplőkkel.”

A Libri irodalmi díjakat fontos elismerésnek tartja – hogy miért? „Szerintem a díjak szűrnek és válogatnak, segítik az olvasókat a választásban. Mániám könyvajánlókat kérni számomra fontos szerzőktől, szakmabeliektől, egy kicsit ilyenek a díjak is nekem. Több olyan könyv is van, amire egy-egy díj listája alapján találtam rá és fontos olvasmányélményekké váltak.

A Libri irodalmi díj egyrészt egy fontos szakmai díj, másrészt külön öröm és izgalom minden évben, hogy az olvasók is megszavazhatják, hogy szerintük ki érdemes rá.”

Az idei Libri irodalmi díjak jelöltjeire itt szavazhat.

Fotó: Tombor Zoltán