„Rajongva szeretem a nagybetűs történeteket” – Keszég László, rendező a Libri irodalmi díjakról

A 2016 óta kiosztott Libri irodalmi díj ma Magyarország legrangosabb, magáncég által adományozott irodalmi elismerése. A közönség március 25-étől szavazhat a 10 döntős műre, amit 156 könyvből választott ki a Libri által felkért 212 szakember és véleményvezér. A Libri irodalmi díj kapcsán kérdeztük a magyar irodalomról Keszég László rendezőt, aki azért is vállalta a felkérést, mert úgy véli, a kortárs irodalomnak rendkívül fontos szerepe van a kulturális ökoszisztéma létezésében.

„Fontos laboratóriuma az életünknek, megmutatja, milyen az élet most, mi történik velünk, körülöttünk. Előttem járnak, akik írnak: ők hívják fel a figyelmemet az örömteli jelenségekre és az anomáliákra, aggasztó folyamatokra, arra, hogy a társadalom elszomorító vagy felemelő szellemi állapotban van-e” – mondja Keszég László.

Színházi emberként szorgalmas követője a kortárs prózának és drámának, mivel ezeken keresztül tud saját gondolatokat megfogalmazni a világról, az emberi kapcsolatokról.

„Rajongva szeretem a nagybetűs történeteket, az olyanokat, mint például Láng Zsolt Bolyai című regénye, ami tavaly a Libri irodalmi díjat is elnyerte. De nagyon érdekesnek tartom Tamás Gáspár Miklós nemrég megjelent Antitézis című művét is, bár én más szemszögből nézek a világra, mint egy tudós. A tudós segítségével megérthetem a társadalmi mozgásokat, de ami igazán elkap, mert előadó-művészettel foglalkozom, az a történet. A történeten keresztül tudok társadalmi mozgásokat, folyamatokat bemutatni” – mondja a rendező.

Keszég László egyetemista kora óta rajong Spiró Györgyért, akiről úgy tartja, tökéletes mondatai vannak. „Ő az a szerző, aki ráirányítja a figyelmet arra, hogy a történelmünkben, a szellemi életünkben hol vannak olyan sötét sarkok, ahova be kell nézni. Majdnem elfelejtett ügyeket, »fajtaságokat« világít meg. Ha őt olvasom, nemcsak a szépérzékem fejlődik, hanem rengeteget kapok, tanulok.”

A kortárs szerzők közül Jászberényi Sándor és Szvoren Edina írásai állnak most legközelebb Keszég Lászlóhoz, róluk csak szuperlatívuszokban tud beszélni. „Bár nagyon különböző írói hang jellemzi őket, mégis vannak közös vonásaik. Kristálytisztán fogalmaznak mindketten, nem beszélnek félre, nem szépelegnek. Ez rendkívüli módon tetszik bennük.”

Kamaszfia nemrégiben elkezdett érdeklődni a filmművészet iránt, így most ebben a karanténhelyzetben egy „emlékeztető-kurzuson” vesz részt a rendező, aki épp Lichter Péter 52 kultfilm című könyvét olvassa. „Belső filmfolyamban vagyunk, sorra nézzük az Oscar-díjas filmeket, és megvitatjuk a látottakat. Ily módon próbáljuk meg a digitális oktatást kibővíteni.”

Az idei Libri irodalmi díjak jelöltjeire itt szavazhat.

Fotó: Éder Vera