Donna Freitas regénye, a Rose Napolitano kilenc élete egy magával ragadó történet anyaságról, szerelemről, árulásról, karrierről és identitásról. Arról, ahogyan a jövőnket tervezzük, amelybe a sorsunk bármelyik pillanatban közbeszólhat és a legfontosabb kérdésről: vajon képesek vagyunk megtalálni a saját utunkat egy nem tervezett jövőbe?

Egy élet, kilenc lehetséges út

Rose Napolitano sikeres kutató és egyetemi tanár, aki soha nem akart édesanya lenni. Férjével, Luke-kal terhességi vitaminok miatt veszekednek, mert Rose ugyan megígérte, hogy szedni fogja őket, de mégsem tette. A lánykérés előtt Luke kijelentette, hogy sosem akar gyereket, de talán a szülői nyomásra, talán a saját vágyai nyomán meggondolta magát. Rose azonban hajthatatlan. Házasságuk egyetlen kérdéstől függ: melyikük hajlandó engedni?

A regény Rose Napolitano kilenc lehetséges életét mutatja be, egymással párhuzamosan.

A kiindulópont minden életben a terhességi vitaminok miatt folytatott vita, a végkifejlet azonban minden egyes életben máshogyan alakul. „Nem csak a munkám miatt nem akarok gyereket, jól tudod. Azért nem akarok gyereket, mert sosem akartam, és jogom van hozzá, hogy ne akarjak!” – vágja Rose Luke fejéhez az egyik életben. Bár ez az élet a történetben válással végződik, felmerül az a fontos kérdés, miszerint mennyire vagyunk képesek elfogadni egymás akaratát és döntéseit, ha az azzal jár, hogy le kell mondanunk arról, amire igazán vágyunk.

A képen Donna Freitas a Rose Napolitano kilenc élete című könyv szerzője.
Donna Freitas / Forrás: The Times, thetimes.co.uk

Egy következő életben Rose enged férje unszolásának és megszületik gyermekük, Addie. Ebben az életben Rose teljes átalakuláson megy át, boldog édesanyaként láthatjuk viszont: „Milyen élet lett volna az, amelyben te meg én nem találkozunk? Ha létezik ilyen élet, nekem nem kellene.”

Azonban ez a látszólag boldog élet sem zökkenőmentes, mert bár Luke minden követ megmozgatott azért, hogy édesapa legyen, rejtélyes módon egyre kevésbé vesz részt a gyermek körüli teendőkben. „De vajon valóban ezt tenném? Tényleg képes lennék kibújni a bőrömből azért, hogy hazajöjjön a férjem? Talán. Talán igen. Talán azt kellene tennem.” – olvassuk Rose kétségbeesett gondolatait.

Egy következő életben Rose szintén édesanya, de úgy érzi, csapdába került. Arra vágyik, bárcsak otthagyta volna a férjét ahelyett, hogy megengedte volna, hogy egy gyermek elidegenítse őket egymástól: „Hiszen maga a gyerek az, aki miatt végképp elhidegülünk. És nemcsak Luke-tól távolodom el a gyerek miatt, hanem önmagamtól is. A helyzet sokkal súlyosabb annál, mint amire számítottam: a gyerek önmagamtól is elidegenít.”

A képen Donna Freitas Rose Napolitano kilenc élete című könyve.
Forrás: Instagram, Bookline

Kilenc élet, és ami közös bennük

Rose Napolitano mind a kilenc lehetséges életében megjelenik egy fontos dilemma: vajon képes feladni és újraalkotni önmagát egy teljesen új szerepben, anyaként?

A főszereplő a regény vége felé az egyik életében elmereng azon, mi lett volna, ha. Nőtársaira gondol és arra, vajon ők „gondolkodtak-e már azon, kik lennének most, ha akkor nem az anyaságot választják? Kívánták-e valaha, bárcsak találkozhatnának egyszer azzal a másik nővel, akik lehettek volna, ha akkor másképp döntenek?”

Rose és Luke kilenc életének története érdekes, fontos és tanulságos gondolatkísérlet.

Olyan, a jelenkori, modern társadalmunkat is érintő kérdéseket feszeget, mint döntéseink súlyossága, a felelősségvállalás kérdése és mindaz, ami a szülővé válással ránk nehezedik, ha elköteleződünk mellette. Ez a regény izgalmas utazás mindannyiunknak, akármilyen nézőpontból tekintsünk is a házasságra, az elköteleződésre és a gyermekvállalásra.

Rose Napolitano kilenc élete
Donna Freitas

Kiadó: Libri Kiadó

Kiadás éve: 2022

Ár: 4399 Ft