• Kolozsváron született magyar pszichológus, tanatológus, író. A Magyar Hospice Mozgalom megalapítója és a Magyar Hospice Alapítvány elnöke. Az alapítvány célja, hogy a halálos betegségben szenvedők és családtagjaik emberséges ellátásban és megfelelő lelki támogatásban részesülhessenek.
  • A második világháború alatt első férje édesanyjával bujkált a német és a szovjet katonák elől. Erről a traumákkal teli időszakról Asszony a fronton (1991) című könyvében emlékezett meg.
  • Második férje az író Mészöly Miklós volt, akivel a háború után ismerkedett meg. Kapcsolatuk viharos volt, mégis fél évszázadon át, Mészöly 2001-ben bekövetkezett haláláig kitartott. Örkény István „a legszebb emberpárnak” nevezte őket. Szerelmük történetét Polcz Alaine egyik utolsó, Egész lényeddel (2006) című könyvében beszélte el.
  • Jelentős volt a játékdiagnosztika és a játékterápia területein végzett munkája. Már pszichológusi pályája elején is publikált olyan tanulmányokat ezekben a témákban, amelyek a mai napig meghatározó forrásai a pszichológiatudománynak – akárcsak a gyerekek haláltudatát és pszichés betegségeit elemző munkái.