• Leimdörfer György Bernát József néven született Kossuth-díjas magyar író, költő, publicista. Versei mellett műfordításai is jelentősek voltak, bár 1937-ben megjelent Villon-kötete sok kritikát kapott, mert Faludy szövegeinek igen kevés köze volt a francia csavargó-költő eredetijeihez.
  • 1950-ben az ÁVO koholt vádak alapján letartóztatta. Először az Andrássy út 60. pincéjében tartották fogva, majd 3 évet töltött a hírhedt recski munkatáborban. Csak 1953-ban, a tábor felszámolásakor szabadult ki. Megrázó élményeit Pokolbeli víg napjaim (1987) című önéletrajzi regényében örökítette meg.
  • Fogsága ideje alatt is alkotott. Bár sem az ÁVO börtönében, sem Recsken nem állt rendelkezésére íróeszköz, folyamatosan dolgozott versein, amiket legtöbbször ő maga memorizált, néha pedig rabtársai emlékezetére bízta őket. Ezek a költeményei Börtönversek (1983) címmel, harminc évvel szabadulása után, Münchenben jelentek meg. Magyarországon a szocializmus évtizedeiben minden munkája be volt tiltva.
  • Élete során a világ szinte minden szegletében megfordult. Élt többek között Bécsben, Grazban, Berlinben, Párizsban, Marokkóban, Firenzében és Máltán. Tanított a torontói, a New Jersey-i és a New York-i egyetemen, és a második világháború alatt három évig szolgált az amerikai hadseregben is.