• Goncourt-díjas francia író, filozófus, a 20. századi feminizmus és egzisztencializmus meghatározó alakja. Egyik fő műve A második nem (1949) című monográfia, ami megjelenése után felkerült a Vatikán által tiltott könyvek listájára is, és óriási hatást gyakorolt a múlt század második felének feminista gondolkodóira.
  • Élettársával, Jean-Paul Sartre filozófussal közösen hozták létre a Les Temps Modernes (Modern idők) névre keresztelt irodalmi folyóiratot. A lap Charlie Chaplin 1936-os, azonos című filmje után kapta a nevét, és 74 éven át, egészen 2019-ig rendszeresen megjelent.
  • Akárcsak Sartre, ő is baloldali gondolkodónak számított, közeli kapcsolatot ápolt a politikai baloldal több ellentmondásos alakjával, például Che Guevarával is. Az 1956-os magyar forradalmat azonban üdvözölte, és elítélte a szovjetek katonai beavatkozását.
  • Nemcsak a nők, hanem az idősek társadalmi szerepe is előkerült életművében. Az öregség (1970) című könyvében feltárja és elemzi azokat a hátrányokat, amikkel az idős embereknek nap mint nap együtt kell élnie.