• Amerikai regény- és novellaíró, a modernista irodalom egyik legjelesebb képviselője, a két világháború között alkotó „elveszett nemzedék” tagja. Legismertebb művei Az édenen innen (1920) és A nagy Gatsby (1925) című regények, valamint a Benjamin Button különös élete (1921) című elbeszélés.
  • Nevét távoli rokonáról, Francis Scott Key-ről kapta, aki az amerikai nemzeti himnusz szövegének szerzője volt.
  • 1918-ban ismerkedett meg későbbi feleségével, Zeldával, aki először felbontotta eljegyzésüket, mert Fitzgeraldnak sem írásaiból, sem egyéb munkáiból nem sikerült megteremtenie a nő által elvárt életszínvonalat. Csak az után házasodtak össze, hogy a szerző első regénye Az édenen innen óriási siker lett. Fitzgerald barátja, Ernest Hemingway nem kedvelte Zeldát, meggyőződése volt, hogy a nő lételemének számító fényűző életmód elvonja Fitzgerald figyelmét az írástól.
  • A nagy Gatsby ma már a tengerentúli irodalom egyik alapműve de a közvélemény csak jóval a szerző halála után figyelt fel a könyvre, miután a II. világháború alatt a fronton szolgáló amerikai katonák között szétosztottak belőle 150 000 példányt, és itt óriási népszerűségre tett szert.