• Kolozsváron született magyar novellista, regény- és drámaíró, a két világháború közötti magyar prózairodalom egyik legjelentősebb alkotója. Bródy Sándor író és Hunyady Margit színésznő törvénytelen gyermekeként született. A bohém életviteléről és szenvedélyes szerelmi kalandjairól is ismert Bródy egy színházi bemutatóra érkezett Kolozsvárra 1889-ben, és azonnal beleszeretett a darab szép és tehetséges főszereplőjébe. Viszonyuk annak ellenére több hónapig tartott, hogy Bródyt Pesten várta a felesége.
  • Hunyady egy szerelmi bánat miatt tizenhét éves korában öngyilkosságot kísérelt meg. A pisztolygolyó elkerülte a szívét, eltávolítani azonban nem tudták az orvosok, így az a szerző 35 évvel később bekövetkezett haláláig a tüdejében maradt.
  • Fiatalkorában újságíróként, színikritikusként dolgozott. Kolozsváron Áprily Lajossal, Tamási Áronnal és Reményik Sándorral együtt tagja volt a Helikon nevű irodalmi társaságnak. Már 39 éves volt, amikor első szépirodalmi műve, a Júliusi éjszaka (1929) című színdarab megjelent.
  • Bár az utókor novelláit és Családi album (1934) című önéletrajzi regényét tartja legjobb alkotásainak, életében főleg színpadi művei tették sikeressé és népszerűvé. Sokáig volt a Vígszínház saját drámaszerzője, itt 13 év alatt 13 darabját mutatták be.