• Író, költő, esszéista, festő, zenész, filmrendező és színész, a 20. századi francia művészet egyik legsokoldalúbb alakja. Már tízévesen írt verseket, tizenhat éves korában pedig már publikált. Legismertebb művei a Rettenetes gyerekek (1929) című regény, az  Orpheusz (1925) és A pokolgép (1934) című drámák, valamint A költő vére (1930), illetve A szép és a szörnyeteg (1946) című filmek.
  • Szolgált az első világháborúban, a belga fronton volt mentősofőr. Itt megismerkedett Roland Garrosszal, a francia légierő fiatal és tehetséges pilótájával, akinek később több, repüléssel kapcsolatos versét is ajánlotta.
  • A két világháború között több évig az ópium rabja volt. 1929-ben szanatóriumba vonult, ahol megtért, és függőségétől is sikerült megszabadulnia. Ezt az időszakot egy évvel később Ópium (1930) című művében idézte fel.
  • Franciaország német megszállását és Adolf Hitler alakját sokáig naivan szemlélte, miután barátja, Arno Breker, a Hitlerrel szimpatizáló német szobrász meggyőzte, hogy Hitler politikája Franciaország érdekeit szolgálja. A háború után kollaborációval gyanúsították, de sikerült tisztáznia magát a vád alól.