• Kosztolányi Dezső István Izabella néven született magyar író, költő, műfordító, a Nyugat első nemzedékének meghatározó tagja.
  • Legjobb barátjával, Karinthy Frigyessel, számtalanszor viccelték meg egymást. Telefonbetyárkodtak, lefizetett autogramkérő gyerekek tucatjait szabadították egymásra, és publikált műveikben sem átallottak gúnyt űzni a másikból. Elég csak összeolvasni Kosztolányi Nyár, nyár, nyár (1926) című versének sorkezdő betűit.
  • Nem minden kortársával volt ilyen felhőtlen a viszonya. Ady Endre a való élettől elrugaszkodottnak, művészieskedőnek tartotta első, Négy fal között (1907) című kötetét. Kosztolányi később Ady messianizmusát 19. századi kövületnek, szerelmi költészetét pedig avíttnak titulálta.
  • Már húsz éve volt házas és a rákkal küzdött, amikor egy visegrádi üdülőben megismerkedett élete utolsó szerelmével, Radákovich Máriával. Miután felesége fényt derített titkos légyottjaikra és levelezésükre, Kosztolányi el akart válni tőle, erre azonban már nem kerülhetett sor. Mindössze 51 éves volt, amikor betegsége felülkerekedett rajta.