• Francia költő, író, drámaíró, műkritikus. Wilhelm Albert Vladimir Apollinaris de Kostrowitzky néven született Rómában, egy lengyel grófnő és egy svájci-olasz katonatiszt törvénytelen gyermekeként. Apja korán elhagyta őket, anyja táncosnőként és szerencsejátékosként kereste meg betevőjüket.
  • Ifjúkora vándorévei után Párizsban telepedett le, ahol költeményeivel és műkritikáival hamar a város virágzó kulturális életének egyik központi figurájává vált.
  • Szeszek (1913) című verseskötete összekapcsolta a francia szimbolizmus hagyományát az új, szabad versformákkal. Kritikai írásai éleslátó, a korszellemet megragadni képes szövegek voltak. Az ő tollából született a „szürrealizmus” kifejezés is, évekkel azelőtt, hogy az öndefinícióra vágyó szürrealista művészek adoptálták volna a szót.
  • Egy hetet töltött börtönben, miután korábbi titkára ellopott több egyiptomi szobrot a Louvre-ból, és ezeket Apollinaire lakásán rejtette el a költő tudta nélkül. Ráadásul a Mona Lisát is éppen ekkor lopták el a múzeumból, ezzel a bűnténnyel kapcsolatban is kihallgatta a rendőrség, akárcsak barátját, Pablo Picassót.