• Regényíró és novellista, a magyar prózairodalom kiemelkedő alakja, a Nyugat első generációjának oszlopos tagja, majd 1929-től 1933-ig a lap társszerkesztője. A Légy jó mindhalálig (1920), az Úri muri (1928), a Rokonok (1932) és az Erdély-trilógia (1935) szerzője.
  • Első felesége a féltékenységi rohamairól ismert Holics Janka volt, aki gyakran még azt is kifogásolta, ha az író nem róla mintázta egy-egy fontos nőalakját. Már húsz éve voltak házasok, amikor az asszony öngyilkosságot követett el.
  • 1936-ban a Ferenc József hídon (a mai Szabadság hídon) sétált, amikor meglátta, hogy egy fiatal lány a vízbe akarja vetni magát. Miután Móricz lebeszélte a lányt az öngyilkosságról, szoros kapcsolat alakult ki közöttük. Az író később lányává is fogadta Littkey Erzsébetet, az ő hányattatott életéről mintázta Árvácska (1941) című regényét és számos novelláját is. Móricz naplójából később kiderült, hogy rövid ideig romantikus kapcsolat is volt közöttük.
  • Pillanatokkal az után, hogy telefonon értesült unokája születéséről, agyvérzést kapott. Néhány nappal később, 63 évesen halt meg.