• Angol író, aki főleg a science fiction és a társadalmi szatíra műfajainak határterületén született műveinek köszönheti népszerűségét. Jules Verne mellett a modern sci-fi egyik atyja, legismertebb művei A láthatatlan ember (1897) és a Világok harca (1898) című regények, valamint A vakok országa (1911) című novella.
  • Édesapja krikettjátékos volt, aki családját a meccsek után kapott kisebb összegekből, valamint krikettfelszerelések eladásából tartotta fent. Miután apja combcsonttörést szenvedett, és így karrierjének vége szakadt, az ekkor mindössze 14 éves Wells egy méterárúboltban vállalt munkát inasként, hogy családja anyagi helyzetén javítson. Az itt töltött három év egész további életére érzékennyé tette a szociális egyenlőtlenségek iránt.
  • Második feleségével sajátos viszonyt ápolt – egyáltalán nem titkolta előtte számtalan szeretőjével fenntartott kapcsolatát. Két gyermeke is született házasságon kívül.
  • Rajongója és szakértője volt az úgynevezett „háborús játékoknak”, amik során társaival több száz makett és játékfigura segítségével szimuláltak valós vagy elképzelt csatákat. A témáról két könyvet is írt, az egyikben az efféle játékok szabályrendszerét is részletesen lefektette.