• Magyar író, újságíró. Sokan a naturalizmus első és legfontosabb magyarországi képviselőjeként tartják számon, akinek hatása az utána következő írógeneráció legfontosabb tagjainak – Ady, Móricz és Krúdy – írásaiban is tetten érhető. 21 éves korában robbant be az irodalmi életbe Nyomor (1884) című novelláskötetével.
  • Évtizedeken át Magyarország egyik legnépszerűbb írójának számított, amihez hozzájárult megnyerő külseje és karizmája is. Adottságait jó érzékkel ki is használta – számos futó kalandja volt, többek között a kor egyik sztárszínésznőjével, Hunyady Margittal. Kapcsolatukból törvénytelen gyermekként született Hunyady Sándor, aki később szintén kiváló író lett.
  • A tanítónő (1908) című színművéhez két befejezést írt: egy boldogat a közönségsikert áhító színházak számára, és egy tragikusat, amit ő maga művészileg értékesebbnek gondolt.
  • Szoros barátságot ápolt Gárdonyi Gézával és Ambrus Zoltánnal, akikkel együtt szerkesztette a Jövendő című lapot. A folyóiratot sokan a Nyugat előfutárának tekintik. Bár a Nyugat 1908-as indulásakor még élő irodalmi legendának számított, soha nem hívták munkatársnak a lap szerkesztőségébe.