• Francia író, a science fiction atyja, az Utazás a Föld középpontja felé (1864) a Nemo kapitány (1870), a 80 nap alatt a Föld körül (1873) és A rejtelmes sziget (1875) szerzője. Agatha Christie után a világ második legtöbb nyelvre lefordított szerzője.
  • Párizs a XX. században című regényét 1863-ban írta, és olyan technológiai vívmányokat vonultatott fel benne, mint a zsebszámológép, az üvegfalú felhőkarcolók és a gyorsvasút. Kiadója azonban visszautasította a kéziratot, így az 126 évig egy széfben pihent, amíg 1989-ben egy örökös meg nem találta.
  • A szárnyait bontogató, fiatal Verne kezdetben tőzsdeügynökként dolgozott, de barátai, Alexandre Dumas és Victor Hugo bátorításának köszönhetően – és apja rosszallásával mit sem törődve – hamarosan az írást választotta fő foglalkozásául.
  • 1886-ban mentálisan instabil unokaöccse kétszer rálőtt pisztollyal. Az első lövés célt tévesztett, a második azonban a lábán érte az idősödő írót, aki emiatt egész további életében sántított. A fiút az incidens után elmegyógyintézetbe szállították.