• Komor hangulatú műveiről ismert amerikai író, a 19. századi gótikus irodalom ikonikus alakja.
  • Számos műfajban alkotott. Írt sci-fit, verseket, novellákat, esszéket, könyvkritikákat és irodalomelméleti tanulmányokat, A Morgue utcai kettős gyilkosság (1841) című művét pedig a világ első detektívregényeként tartja számon az irodalomtörténet, amelynek főszereplője, Auguste Dupin nyomozó Sherlock Holmes, Poirot és számtalan további világirodalmi karakter előfutárának tekinthető. A történetet először Mikszáth Kálmán fordításában olvashatta magyar közönség.
  • 27 éves korában vette feleségül Virginia Clemm nevű unokatestvérét, aki ekkor még mindössze 13 esztendős volt. A házassági dokumentumokban a lányt 21 évesnek tüntették fel.
  • Egy utazása során zavart állapotban találtak rá Baltimore-ban, ahol épp választásokat tartottak. Kórházba vitték, négy nappal később azonban meghalt. Halálának pontos okára a mai napig nem derült fény, de valószínűleg a választási csalás egy akkor divatos formájának esett áldozatul, miszerint politikusok által lefizetett bűnözők nagy mennyiségű itallal és droggal kábítottak el szavazókat, hogy aztán a különböző álcákba bújtatott, öntudatlan polgárokat rávegyék, hogy többször is leadják szavazatukat ugyanarra a jelöltre.