• Angol romantikus költő, leghíresebb művei az Ozymandias (1818) és az Óda a nyugati szélhez (1819) című versek, valamint A megszabadított Prométheusz (1820) című drámai költemény. Kortársával és barátjával, Lord Byronnal ellentétben életében kevesen ismerték el tehetségét, az irodalmárok csak évtizedekkel a halála után kezdték megfelelően értékelni költészetét.
  • Első oxfordi évében iskolatársával közösen kiadtak egy röpiratot Az ateizmus szükségessége (1811) címmel, ezért elbocsátották őket az egyetemről. Nem ez volt az egyetlen gondolata, ami szembement kora szellemiségével: vegetáriánus volt, írt az állatok levágásával szemben támasztott morális aggályairól is.
  • 19 évesen házasodott meg először, egy londoni kocsmáros lányát vette el, ezért arisztokrata szülei azonnal kitagadták örökségéből. Néhány évvel később feleségével eltávolodtak egymástól és Harriett vízbe fojtotta magát a londoni Hyde Parkban. Shelley három héttel később elvette új szerelmét, Maryt, a Frankenstein című regény későbbi szerzőjét.
  • Az itáliai La Spezia-öbölben érte a halál. Egy csónakban tartott hazafelé két társával együtt, amikor vihar csapott le az öbölre. Mindhárman vízbe fulladtak. Holttestét négy nappal később találták meg, a zsebében John Keats egyik verseskötetével.