• Költő, irodalmár és nyelvújító, a magyar klasszicizmus kiemelkedő alakja, aki irodalmi és irodalomszervező tevékenységével az egész ország kulturális életére nagy hatást gyakorolt.
  • Jakobinus kapcsolatai miatt 1794-ben összefüggésbe hozták a Martinovics-féle összeesküvéssel és halálra ítélték, ám később I. Ferenc király megkegyelmezett neki és az ítéletet várfogságra módosították. Összesen több mint hat és fél évig raboskodott a spielbergi várbörtönben, Kufsteinben és Munkácson. Testi-lelki megpróbáltatásainak érzékletes krónikája Fogságom naplója című műve, ami teljes terjedelmében csak halálának 100. évfordulóján, 1931-ben látott napvilágot.
  • 1804-ben kötött házasságot Török Sophie-val. Széphalmon éltek, ami Kazinczy jelenléte miatt a magyar irodalmi élet egyik központja lett. Ennek ellenére élete végéig anyagi gondokkal küzdött, többek között azért, mert a királyi udvar többször is kifizettette vele korábbi fogva tartásának költségeit.
  • 61 éves korában, 1820-ban született nyolcadik gyermeke, Kazinczy Lajos, aki később tevékeny részt vállalt az 1848/49-es szabadságharcban. Ezredesi rangig jutott a honvédségben és nagyban hozzájárult a tavaszi hadjárat sikereihez is. Csak a világosi fegyverletétel után 12 nappal adta meg magát. 1849. október 25-én, 29 éves korában végezték ki.