• Kanadában született író, költő, irodalomkritikus és feminista aktivista. Gyermekkorának nagy részét az észak-québec-i erdőkben töltötte, ugyanis entomológus (rovartannal foglalkozó) édesapját mindig elkísérte, mikor az tanulmányi utakon járt. Atwood gyermekkorában rengeteget olvasott, a Grimm testvérek mesevilága legalább olyan nagy hatást gyakorolt rá, mint a kanadai állatok élővilágáról szóló ismeretterjesztő művek.
  • Elmondása szerint első versét akkor találta ki, amikor a gimnáziumból hazafelé menet keresztül haladt a közeli futballpályán. A korai kísérletek után, tizenhat évesen döntötte el hivatalosan, hogy írással fog foglalkozni. Költészetére úgy gondol, mint egyfajta auditív művészeti forma. Inkább a szavaknak hangzása, mely izgalommal tölti, mintsem a jelentésük. 1985-ös kultikus regénye, A szolgáló lány meséjetette világhírűvé, melyért neki ítélték oda 1987-ben az angol Arthur C. Clarke-díjat.  
  • Olyannyira közel áll hozzá a gótikus, a természetfeletti, valamint a fantasy irodalom, hogy „Az angol metafizikus romantika” című doktori disszertációját is ebből írta. Igaz, végül doktori fokozatot nem kapott, ugyanis tudományos értekezését nem fejezte be.
  • 1961-től kezdődően közel tizennyolc regényt, tizennyolc verseskötetet, tizenegy non-fiction művet, kilenc novellagyűjteményt, nyolc gyermekkönyvet és két képregényt publikált. Jelenleg is Kanadában él, elkötelezett természetvédő, javaslatai közé tartozik a benzinnel működő fűnyírok betiltása.