• Kossuth-díjas és József Attila-díjas novella- és regényíró, akinek életműve egybeforrt a magyar kommunizmus és szocializmus évtizedeivel. Sokgyermekes parasztcsaládba született a Győr-Moson-Sopron megyei Ménfőcsanakon.
  • Két hétig járt az ELTE bölcsészkarára, majd otthagyta az egyetemet, és közel egy évig a győri gépgyárban dolgozott esztergályosként. Végül a Színművészeti Egyetem dramaturg szakán diplomázott.
  • A Kádár-korszak egyik legeredetibb hangú krónikása volt, akit családi háttere és empátiája képessé tett rá, hogy írásaiban megszólaltassa a kommunizmus terheit nyögő paraszti réteget. Legismertebb műve a Vidravas (1984) című regény, amely még a 80-as évek viszonylag enyhe politikai környezetében is csak cenzúrázva jelenhetett meg.
  • Több évig, a színésznő haláláig együtt élt Gobbi Hildával. Galgóczi a nőkhöz való vonzódásáról az 50-es, 60-as években még – a közbeszéd nyomásának engedve – betegségként beszélt, a 70-es évektől azonban már nyíltan vállalta másságát. A homoszexualitásával küzdő nő alakja több írásában is felbukkan, legnagyobb erővel Törvényen belül (1980) című kisregényben. A műből Makk Károly készített filmet 1982-ben Egymásra nézve címmel. A film két női főszerepét témája miatt egyetlen magyar színésznő sem vállalta, ezért lengyel színészek játszották azokat.