• David John Moore Cornwell néven született angol író, a brit kémirodalom egyik legjelentősebb alakja. Legismertebb műve A kém, aki bejött a hidegről (1963), ami megjelenése után szinte azonnal világsiker és a műfaj egyik klasszikusa lett.
  • Bár ezt egészen a nyolcvanas évekig tagadta, 1949-től 1964-ig a brit titkosszolgálatnak dolgozott – Németországban, Ausztriában és az Oxfordi Egyetemen végzett hírszerző és kémelhárító feladatokat.
  • Kémregényeit az angol irodalmi élet a James Bond-könyvek „felnőtt verziójának” tartotta, köszönhetően Le Carré plasztikus karaktereinek és valósághű történetvezetésének. 2011-ben jelölték az angol irodalmi élet legrangosabb elismerésének számító Booker-díjra is, ő azonban megkérte a zsűrit, hogy nevét vegyék le az esélyesek listájáról, mert nem vágyott semmiféle irodalmi elismerésre.
  • A 70. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen számos illusztris vendég mellett részt vett a nemzetközi titkosszolgálatok több magas rangú vezetője is. Amikor a szerző tiszteletére készített, 70 gyertyával feldíszített tortát akarták felszolgálni, az étterem vezetője lekapcsolta a világítást, mire a helységben tartózkodó testőrök támadástól tartva fegyvert rántottak, nem kis riadalmat keltve az ünneplők között.