• Kucses Éva Etelka Nanetta néven született Kossuth- és József Attila-díjas író, költő. Leginkább Kire ütött ez a gyerek? (1974), Ha én felnőtt volnék (1965) és Velem mindig történik valami (1972) című gyerekkönyveiről ismert. Kettő kivételével minden kötetét Réber László illusztrálta, akinek minimalista stílusa nagyszerűen egészítette ki a szerző rövid és frappáns mondatait.
  • Nagyszüleinek Szegeden volt papír- és könyvesboltja, amit Móra Ferenc is gyakran látogatott, így gyerekkorában többször is találkozott az Aranykoporsó és a Kincskereső kisködmön szerzőjével. Janikovszky Éva később a Móra Ferenc Könyvkiadó szerkesztője, majd főszerkesztője lett.
  • Édesanyjától örökölt, Mercedes névre keresztelt írógépe egész munkásságát végigkísérte. A szerkezet stilizált mása díszíti az írónő sírkövét is a Farkasréti temetőben.
  • 2020-ban jelent meg a Janikovszky Éva 12 és 18 éves kora között vezetett naplóit összegző kötet, ami nagyszerűen illusztrálja a szerző – korához képest kiemelkedő – műveltségét, nyelvi leleményességét és egyedi világlátását.