A filmes világ legfontosabb díjait mindenki kívülről ismeri, hiszen átadásukkor általában napokig attól hangos a világsajtó, hogy melyik alkotás, rendező, színész és színésznő kapta a különböző elismeréseket. Az Oscar-díj ikonikus szobrocskáját, a cannes-i Arany Pálmát és a berlini Arany Medvét talán senkinek nem kell bemutatni, a köréjük kerekített gálaesteket pedig hatalmas várakozás szokta megelőzni. A világszerte évente kiosztott irodalmi díjak átadásáról azonban legtöbbször csak a nagyobb médiumok kultrovatában, utólag találunk rövidke, száraz beszámolókat.

Pedig az irodalmi élet sem szűkölködik rangos és nívós elismerésekben. Ha hozzánk hasonlóan ön is úgy érzi, hogy ezek több figyelmet érdemelnének, vagy ha elveszik néha a számos irodalmi díj tengerében, akkor az alábbi áttekintést hasznosnak fogja találni. Összeszedtük ugyanis azokat az elismeréseket, amikkel hazánkban és a világ más tájain a legjobb könyveket díjazzák évről évre.

Január


Costa Könyvdíj

Viszonylag nagy múltú elismerés (jogelődjét, a Whitbread-díjat 1971-ben adták át először), amellyel Nagy Britannia és Írország könyveit jutalmazzák öt kategóriában: regény, első regény, gyerekkönyv, költészet, életrajz. Miután kihirdették az öt kategória győzteseit, egy döntőbizottság ezekből kiválasztja az év könyvét. Bár presztízsében elmarad a Man Booker-díjtól, a közvélemény kevésbé tartja „elitistának,” hiszen díjazottjainak általában nagyobb a szórakoztatóértéke, mint a Booker nyerteseinek. Idén posztumusz ítélték oda az év Costa-könyve címet, hiszen a nyertes, Helen Dunmore tavaly júniusban elhunyt.

Március


AEGON Művészeti díj

A Göncz Árpád, korábbi köztársasági elnök és Kosáry Domokos, az MTA egykori elnöke által alapított Magyar Irodalmi Díj utódjaként létrejött AEGON Művészeti díj 2006 óta minden évben kitünteti az előző év magyar szépirodalmi terméséből azt a könyvet, amelyiket az irodalmárokból és egyéb szakemberekből álló döntőbizottság a legjobbnak ítéli.
A díj megalapításának évében Spiró Györgyöt részesítették az elismerésben, tavaly pedig Krasznahorkai László – Báró Wenckheim hazatér című könyvéért – vehette át a plakettet.

Bram Stoker- díj

A Nemzetközi Horrorírók Szövetsége hozta létre 1987-ben kifejezetten azzal a szándékkal, hogy a horror és a „sötét fantasy” műfaját népszerűsítsék az olvasóközönség körében, és – mivel felismerték, hogy ezen műfajok a legritkább esetben kerülnek be a hagyományos irodalmi díjak nyertesei közé – legjobbjaikat méltó elismerésben részesíthessék. Hagyományosan az évente megrendezett StokerCon konferencia keretei között adják át. Díjazottjai között szerepelt már Stephen King, Neil Gaiman, George R. R. Martin és J. K. Rowling is.

Április


Miguel de Cervantes-díj

Kizárólag spanyol nyelvű szerzők számára fenntartott elismerés, amely összefogja és felöleli a világ számos spanyolajkú országának íróit. Bár 1976 óta a legtöbbször spanyol szerzők zsebelték be a díjat (szám szerint 22-szer), a nyertesek között volt már mexikói, chilei, uruguayi, sőt, nicaraguai is. A Cervantes-díjjal járó pénzjutalom rekordösszegnek számít: 125 000 euró üti a győztes markát.

Május


Libri irodalmi díjak

A 2016-ban alapított Libri irodalmi díj és Libri irodalmi közönségdíj azon szándékunkat tükrözi, hogy egy valódi értékeket közvetítő elismeréssel népszerűsítsük az olvasást, és egy-egy év legjobb magyar szerzőit. A kortárs magyar irodalom színvonalára és sokszínűségére jellemző, hogy az elmúlt két év négy díjazottja között szerepelt már verseskötet (Rakovszky Zsuzsa), regény (Bartis Attila), novelláskötet (Jászberényi Sándor) és tényirodalom (Kepes András) is.
A Libri irodalmi díjas alkotás kiválasztása egy rangos szakmai zsűri feladata, amelynek tagja Bálint András (Kossuth-, és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész), Beck Zoltán (a 30Y énekes-gitárosa, a pécsi tudományegyetem adjunktusa), Fullajtár Andrea (Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház tagja), Károlyi Csaba (irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese) és Szilágyi Zsófia (irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára). A nívós irodalmi díjak között egyedülálló módon mi a közönség véleményét is ugyanolyan fontosnak tartjuk, mint a szakma elismerését, így a Libri irodalmi közönségdíjat kizárólag olvasóink szavazatai alapján adjuk át.

Június


Nemzetközi Man Booker-díj

A díj a világirodalom egyik legnagyobb elismerése, amelyet a Nagy Britannián kívüli szerzők angolul is megjelent regényei között osztanak ki. Egyik fő védjegye, hogy kiemeli a műfordító kivételesen nehéz, és sokszor háttérbe szoruló munkáját, ezért az 50 000 font pénzjutalmat egyenlő arányban osztja meg a szerző és a könyvet angolra fordító szakember. 2015-ben, amikor a díjat még egy-egy szerző életművének egészéért ítélték oda, Krasznahorkai László kapta az elismerést.

Szeptember


Neustadt Nemzetközi Irodalmi Díj

Az Oklahomai Egyetem és irodalmi lapja, a World Literature Today által fenntartott és finanszírozott nemzetközi díjat kétévente adják át, és a Nobel-díjhoz hasonlóan egy szerző egész életművét díjazzák vele. Emiatt, illetve azért, mert a Neustadt és az irodalmi Nobel-díj rengetegszer került már ugyanahhoz a szerzőhöz, gyakran hívják a díjat „az amerikai Nobelnek.”

Október


Irodalmi Nobel-díj

Nemcsak a legismertebb és legrangosabb, de a legnagyobb pénzbeli juttatással is járó elismerés a világ irodalmi díjai között. A díjazott 8 millió svéd koronával és a világ kulturális életének összpontosított figyelmével számolhat. A díj természetesen rengetek kritikát kapott több mint százéves története során. Amikor Selma Lagerlöf – Nils Holgersson megteremtője – 1909-ben megkapta az elismerést, a Svéd Akadémia döntése legalább akkora felháborodást keltett, mint 2016-ban, amikor Bob Dylannek ítélték oda a díjat. Rengetegen marasztalták el az Akadémiát azért, mert aránytalanul sok svéd írót tüntettek ki, míg számos olyan szerzőt nem, aki a kritikusok és a közönség szinte egyetemes elismerésének örvend: például Vladimir Nabokov, Lev Tolsztoj, John Updike, Primo Levi vagy Jorge Luis Borges soha nem vehette át az elismerést.
Kertész Imre 2002-ben kapta meg a díjat, egyelőre egyetlen magyarként.

Margó-díj

A Margó Irodalmi Fesztivál és a Könyvesblog 2015-ben közösen alapított díja. A díj zsűrije olyan kulturális szakemberekből áll, akik fontosnak tartják a fiatal írógeneráció felkarolását és bátorítását. Ennek fényében a Margó-díj leginkább az újdonságokra koncentrál, a friss hangokra. Nem a kiforrottság, hanem az eredeti, naprakész témaválasztás, vagy a formai újítások állnak a fókuszban. Totth Benedek és Milbacher Róbert után tavaly Szöllősi Mátyás kapta a díjat Váltóáram című könyvéért.

Man Booker-díj

Az angolszász nyelvterület legrangosabb irodalmi elismerése, amelyet idén 50. alkalommal adnak át. Tekintélye és könyvpiaci befolyása miatt (már azok a szerzők is óriási emelkedést tapasztalnak eladásaikban, akik a száznál is több kötetet számláló hosszúlistára felkerülnek) az évek során rengeteg kritika érte a díjat. Legutóbb például 2013-ban, amikor bevezették, hogy nem csak az Egyesült Királyság és a Brit Nemzetközösség szerzőit lehet kitüntetni, hanem bármilyen angol nyelven írt könyvet, amely megjelent Nagy Britanniában. Sokan üdvözölték, hogy innentől kezdve az amerikai szerzők is versenybe szállhatnak az elismerésért, mások szerint azonban a díj így felhígult, és elvesztette rangját, mint a brit kultúra egyik legnagyobb ünnepe.
Érdekes módon a Booker nevű cég (amely a díj egyik névadója, és az 50 000 fontnyi fődíj felajánlója) tevékenységi körének semmi köze a könyvekhez, egy élelmiszer-nagykereskedésről van szó ugyanis.

Német Könyvdíj

Német, osztrák, illetve svájci szerzők, német nyelven megjelent könyveit díjazzák vele. Előfutárai és mintái az angol Booker és a francia Goncourt-díj. Hagyományosan a nemzetközi hírű Frankfurti Könyvvásár előestéjén adják át. Legutóbb az egyik legjobb kortárs osztrák prózaíró, Robert Menasse kapta a díjat A főváros című regényéért.

Franz Kafka-díj

Nemzetközi irodalmi díj, amelyet egy szerző életművének kivételes jelentősével és karaktere megkérdőjelezhetetlen humanitásával érdemel ki. 2003-ban Nádas Péter vehette át a prágai Kafka-szobor kicsinyített mását. A díjazottak között az évek során feltűnt a Nobel-díjas Harold Pinter és Elfriede Jelinek, Murakami Haruki és Václav Havel is. Tavaly Margaret Atwood, A Szolgálólány meséjének szerzője kapta az elismerést.

November


Goncourt-díj

Európa legnagyobb múltra visszatekintő irodalmi elismerése, amelyet 1903-ban adtak át először. Bár egy szerző csak egyszer veheti át a díjat, e szabállyal a bolondját járatta Romain Gary, aki miután 1956-ban elnyerte a díjat, Émile Ajar álnéven megírta ikonikus, Előttem az élet című regényét, amellyel másodszor is kiérdemelte a zsűri bizalmát, anélkül, hogy tisztában lettek volna az író valódi kilétével. A díjátadón unokatestvére fia játszotta el Émile Ajar szerepét. Az igazság csak az író posztumusz vallomásából, Émile Ajar élete és halála című könyvéből derült ki, amiben elárulta, hogy remekül szórakozott az élete második felében játszott irodalmi bújócskán.