Annak idején a saját gyerekeinek mesélte, most újra elővette: Rowling a koronavírus-járvány alatt „porolta le” egy régi történetét, amely immár kötetben is olvasható. 

Akkora, mint két ló. A szeme tűzgolyó. A karmai borotvaélesek. Vigyázz, mert jön az Ickabog… 
A kicsoda? 
Az Ickabog, vagyis J. K. Rowling legújabb könyvének főhőse. A történet Duskáldiában játszódik, amely valaha a világ legboldogabb országa volt. Bővelkedett aranyban, egy pompázatos bajszú király volt az uralkodója, városaiban fenséges kolbászok, sajtok és sütemények készültek. Csodás volt az élet a birodalomban – kivéve Lápföldét, ahol egy régi rege szerint a rettenetes Ickabog tanyázik. Azt persze mindenki tudta, hogy az Ickabog csak a rossz gyerekek ijesztgetésére való legenda. Ám a legendák néha, életre kelnek. És ezen a ponton lép színre két bátor gyerek, akik elképesztő kalandokba keverednek valóság és képzelet határán. 
A Harry Potter-könyvek írója most sem hazudtolta meg magát. Igaz, ez a történet teljesen más, mint a rátermett varázslótanonc kalandjai, ám, ahogy meg van írva, amennyi fantázia, izgalom, játékosság és humor került bele, az a Potter-regények rokonává teszi. 

J. K. Rowling több mint tíz éve írta a történetet, és munka közben esténként felolvasta az elkészült fejezeteket két kisebb gyerekének, derül ki az írónő Ickabog-honlapjáról.

Aztán félretette a sztorit, de tavasszal, amikor világszerte emberek millióit kényszerítette otthonmaradásra a koronavírus-járvány, ismét elővette. „Ez nagyon kemény időszak volt, különösen a gyerekek számára. Úgyhogy felmentem a padlásra, lehoztam az Ickabogot, évek után újra elolvastam, itt-ott átírtam kicsit, majd úgy döntöttem, közzéteszem azoknak a gyerekeknek, akik a négy fal közé szorultak.” – írja Rowling az idézett honlapon.
A fejezetek először egy honlapon jelentek meg, a könyvet a kis olvasók illusztrálhatták is –  a későbbi kötet illusztrációit ennek a nemzetközi rajzversenynek a legjobb műveiből válogatták. (A legsikerültebb művek itt láthatóak.)

Mesés történet – Rowlinghoz méltó. És van benne még valami, ami a zseniális Potterekre emlékeztet: az Ickabogban a letisztult és józan gyermeki szív a felnőttek hatalom vezérelte, intrikával behálózott világában vág utat nyolcévestől nyolcvannyolc éves korig élvezhető stílusban. Az Ickabogot Rowling egyébként felolvasásra szánja – higgyék el felnőtt olvasóink, önök is élvezni fogják!
A Harry Potter-sztori darabjaiból közel félmilliárd fogyott világszerte, és ezzel ez minden idők legsikeresebb könyvsorozata. (Hazánkban is népszerű, amit bizonyít, hogy nemrég toronymagasan nyerte a Libri legnépszerűbb könyveket számbavevő Könyvtérkép-kezdeményezését.) Az első kötet, a Harry Potter és a bölcsek köve 1997-ben jelent meg, és 120 milliót adtak el belőle – ezzel önmagában is rekordtartó (a második helyen a Kis herceg áll, százmillió példánnyal). 


A hatalmas siker anyagi biztonságot is hozott a korábban napi pénzgondokkal küzdő Rowlingnak: 2004-ben belépett a milliárdosok klubjába is, és ő volt az első ember a világon, aki könyvírással teremtett ekkora vagyont. 
Rowling híres arról, hogy előszeretettel jótékonykodik. 2020-ban, a COVID-járvány idején például szabadon hozzáférhetővé tette a Harry Potter és a bölcsek köve többnyelvű hangoskönyv-változatát, de számos esetben nyújt közvetlen anyagi segítséget is. Támogatja a hajléktalanokat, az árva vagy mélyszegénységben élő gyerekeket, most pedig úgy döntött, hogy az Ickabog bevételét olyan szervezeteknek ajánlja, amelyek azokat segítik, akik különösen megszenvedték a koronavírus-járványt.