Itt a tavasz, és a séta még a járványhelyzetben sem tiltott tevékenység – sőt, hasznosabb, mint valaha! Hét gyerekeknek szóló, a fővárost bemutató könyvet gyűjtöttünk össze.

Tittel Kinga nagyon ráérzett valamire: Budapestről szóló könyvei látványosak, élvezetesek, és közben rengeteg tudnivalót rejtenek. Akár otthon olvasgatva is nagy élményt jelentenek, de természetesen sétával, felfedezéssel együtt működnek igazán.

A Mesélő Budapest tökéletes bevezető: olyan történeteket, személyeket, helyszíneket ismerünk meg belőle, amelyek, akik mind alakították, meghatározták a főváros képét. A hídmesterről, ki budapest vőlegénye, akit kockás bárónak neveztek? Olvashatunk arról, mit csinál egy hídmester, ki volt „Budapest vőlegénye”, más néven „kockás báró”, és az is kiderül, hogy miért éppen hét tornya van a Halászbástyának.


 A Duna kincsei Magyarország legnagyobb folyójáról mesél, többek között arról, miért nem víz folyik a Nagykörút helyén, mit nevezünk Budapest kacsájának, és hol voltak egykor a városi dunai fürdők. A remek illusztrációkkal és térképekkel ellátott kötetből a magyarországi hajózás történetéről és az elfeledett dunai szakmákról is olvashatunk.


Végül, de nem utolsósorban itt a harmadik Tittel-kötet, A Várnegyed titkai. A színvonal, a dizájn, a látványos és praktikus tálalás a megszokott, ahogy az információk gazdagsága is. Olyan oldaláról ismerhetjük meg az ország egyik legismertebb közterületét, olyan titkokra derül fény, hogy néhol még a várost egyébként jól ismerők is meglepődhetnek. Vagy mindenki tudja, honnan ered a Savanyúleves bástya elnevezés? Na, ugye.


Tittel Kingához hasonlóan Gévai Csilla is otthonosan mozog Budapesten, amit bizonyít két hangulatos és informatív kötete. Az Amíg utazunk a villamoson, metrón, trolin, libegőn, fogaskerekűn való haladás közben ad választ a kérdéseinkre. Például, hogy miért piros a metró? Vagy hogyan működik a mozgólépcső? A mese mellett külön említést érdemelnek Baranyai B. András csodálatos rajzai. A fejezetek egy-egy útvonalat rejtenek, érdemes végigjárni őket!


Az Amíg utazunk hősei, Doma, Panni és Nanuk, a kis eszkimó kalandozó társunk Gévai Csilla másik könyvében, az Amíg zötyögünk címűben is. A sztori szerint Nanuk újra Budapesten nyaral Dománál és Panninál, és sokat utaznak együtt a városban. Buszra, biciklire, metróra, HÉV-re, vonatra ülnek, de nem hagyják ki a léghajót sem. Lenyűgöző meseregény és fantasztikus képes útikalauz: az Amíg zötyögünket garantáltan nem csak a gyerekek élvezik majd.


Kisebbeknek szól Bartos Erika hatrészes budapesti sorozata, a Brúnó Budapesten. Kisgyerekes családok eszményi társa a barangoláshoz, telis-tele tudnivalóval, a szerzőtől megszokott mesével, és kiváló illusztrációkkal. A főhős Brúnó, aki a Balatonról költözik szüleivel a fővárosba. Van mit felfedeznie, és Bartos Erika végig is jár vele minden szóba jöhető helyet: látnivalót, játszóteret, kulturális helyszíneket, gyerekbarát vendéglátóhelyeket. Bartos Erika eredeti szakmája szerint – ezt talán kevesen tudják – építész, ami észrevehető a nagy szeretettel és hozzáértéssel megrajzolt képeken. A kötetekhez fényképes, játékos foglalkoztatófüzetek is tartoznak.


Egy régebbi klasszikus a Bolyongások Budapesten. A szép kivitelezésű kötet két főhőse a két művelt kisegér – ám míg a Múzeumi Egér és unokatestvére korábban múzeumi termekben barangoltak együtt, bemutatva számos művészeti érdekességet, most, a sorozat negyedik kötetében a város a terepük. Házfalakról, kilincsekről, reliefekről bámuló oroszlánok, sárkányok, griffek közt vezet az útjuk, rácsodálkoznak a város kínálta „mesés” környezetre, az unokatestvér egér pedig híven beszámol élményeikről. Önálló olvasásra, de nagy családi közös „fogyasztásra” is kiválóan alkalmas könyv.