Karácsony után sem kell lemondanunk a finom étkekről. Abban pedig, hogy elkészíthessük a leginkább fogunkra való ételt, remek könyvek vannak segítségünkre.

Dragomán György: Főzőskönyv

A József Attila-díjas magyar író, műfordító „civilben” szenvedélyes szakács, rendszeresen publikál gasztronómiai írásokat különböző magazinokban, Facebook-oldalán pedig megosztja olvasóival a szívének kedves ételek receptjeit, vagy az általuk ihletett novellákat. Lelkes rajongótábora minden ajánlását azonmód leteszteli. Most megjelent Főzőskönyve egyértelműen a tél egyik legjobban várt kötete, ami már műfajából adódóan is jóval több, mint szimpla receptgyűjtemény: kultúrtörténeti kézikönyv és ízes szépirodalom, amibe jó belefeledkezni, mert nemcsak az ételeket, de az emberi lelket is jobban megismerhetjük belőle. Dragomán ételei között pedig nincs olyan, amit nem szeretnénk azonnal megfőzni: a karácsonyi ünnepi vacsora tökéletes fogása lehet a finn lazacleves vagy a herkulespogácsa, de az erdélyi vinetát (padlizsánkrémet) és a bruschettát is az ő iránymutatásai alapján érdemes elkészíteni. 


Jamie Oliver: 7-féle – Egyszerű ötletek a hét minden napjára

Nincs karácsony Jamie Oliver nélkül – a brit sztárszakács idén is előrukkolt egy új kötettel, ami tökéletes ajándék lehet azoknak, akik szeretnék egy kicsit felturbózni azokat a klasszikus fogásokat, amelyek a hétköznapokon asztalra kerülnek. Ha megtanuljuk levetkőzni a rutint, és kreatívan átgondolni egy-egy receptet, elköszönhetünk az egyhangúságtól. A brit szakács megmutatja, hogy a brokkoli, a karfiol, a csirkemell, a kolbász, a lazacfilé, az édesburgonya, a tonhal, a tojás, a rák, a burgonya, a kaliforniai paprika és a gomba ezernyi lehetőséget rejt magában. Készíthetjük hagyományosan, de könnyen és kiadósan, flancosan vagy letisztultan, street foodként vagy salátaként, levesként vagy tésztába bújtatva is. Egy biztos: mostantól szinte gyerekjáték lesz elkészíteni egy indiai ihletésű frittatát, egy laza piri-piri csirkét, harisszás padlizsántortát, vagy egy adag barna csiperkés cannellonit.Pokorny Lia: Holnapra is marad

A színésznő régóta dédelgetett álma vált valóra ezzel a könyvvel, amelyben segítséget nyújt a fenntartható konyha kialakításához, de felfrissíti a főzésről való gondolkodásunkat is. Nem is hinnénk, de a legapróbb gesztusokkal is jót tehetünk a Földdel, ehhez azonban nem feltétlenül kell mindenről lemondanunk, csak változtatni a megszokotton. Pokorny Lia számára most nyertek értelmet szeretett nagymamájának, Malvinnak az útmutatásai, akinél alapvetés volt, hogy semmit ne dobjon ki, ne vásároljon feleslegesen. A Holnapra is marad könyv receptjei megmutatják, a pazarlásmentes életmód nem jelenti azt, hogy egy ételnek egyszerűnek kell lennie, inkább a bátorságról és a kreativitásról van szó, arról, hogy elkészítsünk egy ebédet, vacsorát, azokból az alapanyagokból, amelyek épp megtalálhatók a hűtőben. Pokorny Lia segítségül hívott maga mellé remek „szakácsokat”, akik hozzá hasonló elveket követnek a konyhában: Szatmári „Főzelékes” Ferit, a Good Karma nevű étterem alapítóit, Berényi Andrást és feleségét, Cilit, vagy Karalyos Gábor színészt, a Vegán Hegylakót. Ebből a szakácskönyvből kiderül: egy trükkös fűszer is elegendő ahhoz, hogy izgalmassá tegyünk egy krumplifőzeléket, vagy hús nélkül is ugyanolyan ízletes levest főzzünk, mint amihez hozzászoktunk.


Ötvös Zsuzsanna: Régi receptek, mai desszertek

Dobos torta, mákos guba, zserbó, hókifli, isler, mézes krémes. Klasszikus sütemények, amelyek receptjei generációról generációra öröklődnek, és amelyekből minden családnak megvan a maga változata. Ötvös Zsuzsanna, a Michelin-kalauz által ajánlott budapesti Laurel étterem cukrásza legújabb könyvében harminc klasszikus receptet –  szeletelt édességeket, tortákat, aprósüteményeket és egyszerűbb poharas desszerteket – alakított át, merítve a francia cukrászati technikákból, nem túl édesen, inkább játékosan, a lehető legtöbb természetes alapanyagot felhasználva. Megosztja persze az alapokat is, de célja, hogy kitágítsa a határokat: nála a piskótatekercs mandulaliszttel, dióval készül, és kávékrémmel lesz teljes, ahogy a Lúdláb is a grízmousse-tól lesz levegős, a Sacher-tortát pedig friss sárgabarackból készült kompóttal lazítja.Raj Ráchel: Életem a konyhában

Sokan úgy tartják, a főváros legjobb flódniját a TV Paprikából is ismert Raj Ráchel konyhájában sütik, de akadnak, akik számára már macesztortája is fogalommá vált. A Tortaszalon vezetője azonban nem csak desszerteket szeret készíteni, számára a főzés és a közös étkezés az élet legfontosabb része, ezek varázsolják ünneppé a legszürkébb hétköznapot is. Most megjelent, 71 receptet bemutató könyvében ugyanúgy megtalálhatóak a tradicionális zsidó konyha ikonikus fogásai – gefillte fish, latkesz, halkocsonya, cimesz, töltött libanyak, vagy a vörösborban, kurkumával és gyömbérrel főtt marhahús, és persze a sólet –, mint a magyar és nemzetközi konyhák által inspirált ételek. Egyik kedvencünk egyértelműen a kaporral, fehér hagymával és kígyóuborkával készített orosz szardíniasaláta, s persze a céklagnocchi lazaccal és rukkolamártással. Vannak benne gyerekekkel főzhető ételek, könnyű csajos vacsorákhoz illő és az otthoni kísérletezésből született receptek. Egyedül a flódni receptje nem került be a könyvbe, de talán megbocsátható, hogy annak titkát Raj Ráchel féltve őrzi.


Fráter Erzsébet: A Biblia ételei

Salamon királyi lakomái, az ételcsodák, Jákób lencsefőzeléke, az égből hulló manna, Jézus utolsó vacsorája – a bibliai étkezések összefonódnak Isten akaratával, olykor a bőség borban, olajban, gyümölcsökben mutatkozik meg, máskor éhínség, tilalom vagy böjt sújtja az embereket. Fráter Erzsébet biológus, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetéhez tartozó Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert kurátora a Scolar Kiadó gondozásában megjelent könyvében a Szentírásban szereplő ételekről ír, arról, mit és hogyan ettek akkoriban. Kiderül például, hogy miért törték és nem vágták a kenyeret, és hogy mi is volt a tejjel és mézzel folyó föld. De szó esik arról is, hogy Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című festménye egy túlidealizált képet mutatott, hisz az akkori római szokásokat követve az apostolok azon az estén bal oldalukra támaszkodva, félig fekve, a jobb kezükkel ehettek.


Ferrandi: A konyhaművészet nagykönyve – A francia csúcsgasztronómia iskolája

A neves Ferrandi séfiskola közel száz éve neveli ki a vendéglátásban és szállodaiparban elhelyezkedni vágyó fiatalokat. Az Alexandra kiadó gondozásában most megjelent grandiózus kötet a francia konyhaművészet magasiskolájába enged betekintést. Az a 143 recept, amit most közreadnak, nemcsak a szakmai gyakorlatuk előtt álló fiataloknak, de a szenvedélyes szakácsoknak és a főzés iránt elkötelezett amatőröknek is kiváló útmutató. Az utolsó mozdulatig elsajátítható belőle, hogyan lehet elronthatatlan a majonéz, miként kell egy csirkét vagy kacsát előkészíteni, darabolni, kicsontozni, répát glasszírozni, paradicsomot meghámozni. A könyv alapos részletességgel vezeti be az olvasót a csúcsgasztronómiába, a szöveg és képek alapján pedig nem is tűnik elérhetetlennek, hogy bárki elkészítsen egy bresse-i csirkét vagy őszi zöldségekből készült millefeuille-t.


Vanessa Kimbell: Kovásziskola 2.

A kovászolás ősi technika, amelynek gyökerei messzire nyúlnak vissza, hosszú évszázadokig titkos erőt sejtettek az emberek ebben a kelesztőanyagban. Kelet-Európában az egyszerű földművesek annyira nagy becsben tartották, hogy még a szentképet is fölé akasztották. Tavasszal, amikor a világ bezárult, és mindenki beszorult az otthonába, sokan szinte megszállottan álltak neki a kenyérsütésnek, és kezdtek el kovászt nevelni. A brit pék, Vanessa Kimbell könyvét, a Kovásziskolát akkor el is kapkodták, most azonban újra elérhető, sőt megjelent a második része is, amelyben Kimbell több éves kutatómunkájának eredményeként megmutatja, hogyan lehet a kovászból nemcsak a legősibb ételt elkészíteni, de brióst, csigát, leveles tésztát vagy épp fánkot sütni. A könyvből megtanulhatjuk, hogyan lehet tejszínből és joghurtból vajat készíteni, vagy bodzás-hibiszkuszos, fügeleveles, mézes-gyömbéres szirupokat eltenni. A Kovásziskola második része jóval több, mint egy szakácskönyv: megmutatja, hogy a lassú kovászos eljárás, a hosszú fermentáció, hogyan támogatja testünk egészséges működését.