Rumini, Bogyó és Babóca, Egy ropi naplója: minőségi olvasnivalók kicsiknek.

„Mert csodák vannak”Rumini és az elsüllyedt világ

Berg Judit meséje, a Rumini és az elsüllyedt világ már a sorozat tizedik, és egyben talán leghosszabb, legizgalmasabb kötete. A történet onnan folytatódik, ahol az előző rész, a Rumini Tükör-szigeten véget ért.

A rágcsálócsapat tagjai mindennél jobban szeretnének már végre Egérvárosba hazajutni, az Áspis-tenger hullámaival azonban még ők sem képesek megküzdeni, a Szélkirálynő legénysége a tenger fenekére süllyed.
Bár nagy a veszedelem, most sem kell félteni az egereket, hisz ebben a nem mindennapi helyzetben is feltalálják magukat és megküzdenek a nehézségekkel. Épp ebben rejlik Ruminiék sikere: még a legrosszabb pillanatban is előállnak egy világmegváltó ötlettel. Legújabb kalandjuk magában foglal mindent, amitől Berg Judit meséje napjaink egyik legnépszerűbb magyar gyerekkönyv-sorozatává válhatott: izgalmas kalandok, szerethető szereplők, váratlan helyzetek. Az elsüllyedt ókori szigeten, Megantiszban kalózok helyett sellők és sellővadászok, dobócsillagos ugróegerek és törpekenguruk, tavi tigrisek és mélytengeri szörnyetegek szegélyezik a főhősök útjait.
Bátor vállalás a szerző részéről, hogy a történet középpontjában ezúttal nem a címszereplő Rumini, hanem barátai, Rozi, Fecó és Szkander Bob állnak. Ahogy a mese halad előre, úgy cseperednek fel a kisegerek, akiknek ebben a részben életük legnagyobb kihívásával kell szembenézniük, de az akadályok legyőzése csak még közelebb hozza őket egymáshoz. Ahogy Balikó mondja: „Mert csodák vannak, csak keményen meg kell dolgoznunk értük.”


Farsangolás és karikázóBogyó és Babóca – Hónapok meséi

A legkisebbek kedvencei, Bogyó és Babóca, Gömbi és Vendel, Alfonz és Patrik egy évét mutatja be Bartos Erika legújabb könyve, a Hónapok meséi. A tizenkét történetben feltűnik a korábbi könyvekből ismert összes szereplő. A barátok farsangolnak, gesztenyét gyűjtenek, karikázót járnak, piknikeznek, tutajt építenek és együtt figyelik a csillaghullást.


A kedves történetek most is fontos tanulságokkal bírnak: Bartos Erika, aki tökéletesen érti a kisgyerekek nyelvét, mesél szeretetről, megbocsátásról, megbánásról, összefogásról, barátságról, segítségnyújtásról. A Hónapok meséiben részletgazdag illusztrációk mutatják be a bogártársaság életét, ráadásul a könyv végén a gyerekek maguk is kipróbálhatják azt a társasjátékot, amivel Bogyóék játszanak.
A Hónapok meséihez kifestőkönyv is készült, így a történet elolvasása után a sztori továbbélhető.


Egy katasztrofális nyaralás történeteEgy ropi naplója: Mély víz

Az amerikai író-képregényrajzoló, Jeff Kinney nemzetközi bestsellere, az Egy ropi naplója régóta rendkívüli népszerűségnek örvend a gyerekek körében.

Greg Heffley csetlés-botlásai több százmillió példányban keltek el világszerte, és bár itthon csak 2015 óta olvashatjuk, a tökéletlen, de annál tréfásabb Greg rövid idő alatt itthon is belopta magát az olvasók szívébe.
Már a tizenötödik kötetnél tartunk; a Mély víz című részben antihősünk egy katasztrofális nyaralás pillanatait idézi fel. Greg és családja a nagymamánál kell, hogy lakjanak, mert lakásukat éppen felújítják. A helyzet cseppet sem ideális, ezért a szülők úgy döntenek, egy kölcsönkapott lakókocsival nekivágnak a természetnek. Greg, aki egyáltalán nem kempingezős típus, már a gondolattól is kikészül, az úton pedig minden elképzelhető rossz bekövetkezik. Kalandozásaik során több ellenséget szereznek, mint barátot, menekülnek grizzly elől, magukra haragítják a vadőrt, ráadásul még az ár is elsodorja őket.
A Mély víz újra bebizonyítja, miért is olyan szerethető figura Greg Heffley. Esetlenségében és szorongásaiban, álmodozó és örökké reménykedő bejegyzéseiben minden kiskamasz magára ismerhet, de lehet, hogy még a szülők is.