Sok száz éves kódexeket lapozgatna? Elmerülne az Amerikai Kongresszusi Könyvtár hihetetlen fotóanyagában? Esetleg végiglapozná a múlt század elején indult művészeti mozgalom, a dada hatalmas vizuális élményt nyújtó kiadványait? Megteheti. Ráadásul otthonról, a fotelből. És ingyen.

Irány a Vatikán!

A világ egyik legjobb angol nyelvű kulturális oldala, az openculture.com januárban újra beszámolt a Vatikáni Könyvtár hatalmas digitalizálási projektjének aktuális állásáról.

A világ legkisebb államában többek között 75 ezer kódexet őriznek,

de az összes ott fellelhető egyéb tétel száma eléri az egymilliót. Az egy évtizede megkezdett digitalizálási folyamatnak köszönhetően egyre több kódex, újabban pedig rajz, vagy épp medál érhető el ingyenesen és online. Az openculture.com tippje: a napról napra növekvő anyag felfedezését kezdjük a Vatikán könyvtárának főoldalán kicsit lefelé görgetve; középtájt találjuk a legfrissebb anyagokat, illetve néhány, a projektgazdák által kiemelten fontosnak tartott dokumentumot.


Íme, a középkor!

Ugyancsak középkori kéziratokban és dokumentumokban, többek között kódexekben erős a brit nemzeti könyvtár (British Library) és a francia nemzeti könyvtár (Bibliothèque nationale de France) közös projektje, amelyben egyebek mellett

800 darab, 1200 előttről származó, illusztrált kézirat

is elérhető digitalizált formában. Az oldalt ide kattintva érheti el.


58 és fél millió tétel Európából

Ha valamiért érdemes volt feltalálni az internetet, ezért mindenképp: az Europeana európai archívumok, könyvtárak és múzeumok ezreivel működik együtt, és majdnem hatvanmillió digitalizált műhöz (könyv, zenemű, képzőművészeti alkotás stb.) biztosít hozzáférést. Vannak itt részletes, tematikus válogatások (művészet, divat, zene, fotóművészet, I. világháború),

de kereshetünk saját szakállunkra is.

A hihetetlenül gazdag gyűjteményben elveszni nagyon nagy élmény, csak időnk legyen rá. Ide kattintva el is kezdheti a böngészést.


Több mint egymillió fotó

A British Library a Flickr fotómegosztó oldalon több mint egymillió fényképet tett közzé a 17., 18. és 19. századból. Van köztük térkép, csoda szép illusztráció, gúnyrajz, tájkép, falkép és megannyi más csemege.

A teljes kollekció innen kereshető, de aki inkább a kiemelt darabok közt böngészne, ide kattintva teheti meg. Jelentősen megkönnyíti a tájékozódást a gigantikus gyűjteményben az albumokra osztott tartalom is.


Kincsek Amerika legnagyobb könyvtárából

A washingtoni Kongresszusi Könyvtár az Egyesült Államok legnagyobb könyvtára, amelybe

naponta 12000 új tétel érkezik.

Ezek egy részét online elérhetővé, és ingyen használhatóvá tették. Ezen az oldalon böngészhetünk a képek között. Akad itt klasszikus gyerekkönyv, egy csomó utazási plakát, vagy – ez az egyik kedvencünk – rengeteg csodás, az amerikai utak mentén készített fotó. És akkor az egészen gyönyörű baseballkártyákról még nem is szóltunk.


Was ist Dada?

A végére hagytuk egyik kedvencünket: az 1916-ban útjára indult, és az 1920-as évek közepére lényegében meg is szűnt művészeti irányzat és mozgalom, a dadaizmus annyi kreativitást halmozott fel, hogy még ma is bőven érvényesnek számít.

Tristan Tzara, Hugo Ball, Hans Arp fejéből számos remek fricska és pimasz ötlet pattant ki.

Újságjaik, magazinjaik, könyveik, röplapjaik, kiáltványaik mind tartalmukban, mind megjelenésükben nagyon izgalmasak és ironikusak voltak. Az iowai egyetem Dada Archívumában rengeteg dokumentum lelhető fel a mozgalom munkásságából. Egy tipp kezdő, és németül, illetve halandzsanyelven értő dada-rajongóknak: az 1917-ben alapított Dada című folyóirat összes, digitalizált száma.


Ha pedig csak magyarul olvasna…

Eddig főként képanyagokról esett szó, de akkor se essen kétségbe, ha magyarul olvasható műveket keres. Az intézmények nevére kattintva el is kezdheti a böngészést.

Megjelenésében az internet hajnalát idézi, de kárpótol azzal a majd húszezer, több formátumban elérhető dokumentummal, amelyek között a remek keresőrendszer segítségével kedvünkre válogathatunk. Ha tudomány, ha kézikönyv, vagy épp szépirodalom:

a MEK-en jó eséllyel rálelünk arra, amit keresünk, főként a klasszikus művekre.

Egészen különleges gyűjtemény, amelyben szerzői jogi védelem alatt álló életművek kapnak helyet. Majdnem félmillió oldalnyi szöveg Ágh Istvántól és Áprily Lajostól Faludy Györgyön és Hajnóczy Péteren át egészen Závada Pálig és Zelk Zoltánig. Kevés híján száz, folyamatosan bővülő életmű. Irodalmi kánaán.

Inkább a történelem érdekli? Akkor itt a helye.

A Magyar Országos Levéltár 2001-ben alapított elektronikus forrásközlő folyóirata, az ArchívNet a 20. század történelmének forrásait, dokumentumait gyűjti és adja közre.

Lapzártánkkor az aktuális szám épp a földkérdéssel foglalkozik olyan címekkel, mint „A TSZ-szervezés utolsó hulláma rendőrségi iratok tükrében,” „A tótkomlósi dolgozó parasztok terménybeadási versenyre hívták az egész ország dolgozó parasztságát” vagy „A mezőgazdasági munkaversenyek és szerepük a beszolgáltatásban.” Kedvet kapott?