Tavaly gyerekkönyvvel jelentkezett Grecsó Krisztián és Varró Dani, de akad a kínálatban különleges, UV-lámpával kínált kiadvány is.

Grecsó Krisztián: Belefér egy pici szívbe

Gyerekversek Grecsó Krisztiántól gyerekeknek és felnőtteknek, nagy, közös olvasásokhoz: a Vera írója ezúttal csoda kedves és vicces, ugyanakkor elgondolkodtató versekkel jelentkezett. A szerző kislánya, Hanna ihlette költemények szólnak hétköznapokról és ünnepnapokról, a világra való rácsodálkozásról, a dolgok megnevezése feletti örömről.
Egy kis ízelítő.
Mit szólnak hozzá?


Varró Dániel: Diótörő

Kevés ünnepibb történet létezik a Diótörőnél. Ha pedig Varró Dániel költi át az örök klasszikust, akkor garantált a szellemesség és a magával ragadó játékosság. „Van benne királynő, király is, / egy királylány meg egy rivális egércsalád, / ami mindent mohón befaldos, / s egy egérboszorkány, ki sajnos / elég csalárd” – írja a szerző, és ez még csak a kezdet. Aki rajong a Maszat-hegyért vagy az Aki szépen butáskodik-ért , most sem fog csalódni.


Illés Andrea (szerk.): Rubintos mesekönyv

Volt idén a Scolarnak egy gyönyörű mesekönyve, a Gyémánt mesekönyv, amellyel Benedek Elek előtt tisztelegtek a nagy mesemondó 160. születésnapja alkalmából. A kötet sikeres lett, ezért a kiadó most megjelentette a Rubintos mesekönyvet. Ugyanolyan szép, és ugyanannyi jobbnál jobb szöveg kapott helyet benne: a legszebb magyar mesék olvashatók a könyvben a legkisebbeknek szánt tréfás láncmeséktől az állatmeséken át a tündérmesékig. Megelevenednek a könyv lapjain a kismalac és a farkasok, Kacor király, Erős János, Mátyás király, Fehérlófia és persze megannyi gonosz kis ördög, segítő tündér, világszép királykisasszony és ádáz sárkány. Fontos könyv, hosszú és kiadós télesti mesélések alapkelléke.


Nagyobbaknak

Ben Hubbard: Így éltünk a régi időkben

Történelemről olvasni jó és érdekes. De milyen a történelem az adott kor gyerekeinek szemével? Ben Hubbard sajátos és izgalmas nézőpontot választott: arról ír, milyen lehetett gyereknek lenni a kőkorszakban, az ókori Egyiptomban, a Római Birodalomban, vagy éppen vikingként. A könyvből a mai gyerekolvasó sok mindent megtud a hétköznapokról: egy adott időszakban és társadalomban hogyan éltek, mit ettek, hol éltek, hogyan játszottak az emberek.


Susanna Bailey: Hópehely

Egy eltévedt póni és egy magányos kislány barátsága: egy ilyen szereplőgárda eleve fél siker. Persze, ettől még jó történetet kell kitalálni mellé, és azt meg is kell írni. Jól. Érzelmesen, de nem sziruposan, szívhez szólón, nem közhelyesen. Susanna Bailey éppen ezt tette, remek regényt kanyarított Amber történetéből. A tizenegyéves lány vidéki farmra kerül nevelőszülőkhöz, ám hiába kap meg mindent, ő mégis csak arra vágyik, hogy újra az édesanyjával lehessen. Egy napon aztán kimentenek egy kiscsikót a hó fogságából. Az állatot kényeztetik, meggyógyítják, de az nem hajlandó enni. Ambernek azonban kitartó szeretetével sikerül elnyernie a póni barátságát.


Még nagyobbaknak

Linn Skåber: A szívem egy bezárt bódé – Kamaszmonológok

Ez nem akármilyen könyv. A szerző, Linn Skaber kamaszokkal beszélgetett az életről, a pattanásokról, a békéről és a hiányérzetről, majd fiktív monológokban adta vissza a mély és okos dialógusok tartalmát. Megtudjuk belőlük, milyen érzés egyszerre gyereknek és felnőttnek lenni, mi a legcsodálatosabb és legfélelmetesebb a kamaszkorban, és miért olyan idegesítőek a felnőttek. A lendületes írások a mindezt épp átélő kamaszokhoz, de a felnőttekhez is szólnak. A norvég grafikusművész, Lisa Aisato illusztrációi csodálatos képi világgal egészítik ki a történeteket.


Mayim Bialik: FelNŐni

Az Agymenők sorozat sztárja, Mayim Bialik íróként mutatkozik be – és nem is rossz, sőt! Tudományos tények, saját történetei és élettapasztalata alapján mesél a nővé válás folyamatáról, biológiai, pszichológiai és szociológiai szempontokat szem előtt tartva. Kötelező olvasmány minden tinilánynak, mondja a fülszöveg, és tényleg: a kaliforniai egyetemen neurológiából, hebraisztikából és judaisztikából diplomát szerző Mayim lazán, közérthetően, mégis tudományos megalapozottsággal vizsgálja ezt a lányok életében nehéz és kihívásokkal teli időszakot.


Plusz egy

Linka Zsuzsanna, Markó Áron: Puha élet

A Libri-Bookline könyvkereskedelmi cég által meghirdetett Nyitott Könyv Programcélja, hogy az évente megjelenő sok ezer új kiadvány között észrevehetővé tegye az olyan kisebb, értékteremtő műhelyek, kiadók által megjelentetett műveket, amelyek egyébként nehezen jutnának el a közönséghez. A negyedévente kiosztott elismerést – amely médiamegjelenéssel és könyvesbolti extra kihelyezéssel jár – most Linka Zsuzsanna és Markó Áron Puha élet című, rendhagyó mesekönyve kapta.
A Puha élet főhőse Valter, a puha, jól öltözött, de nagyon éhes vombat, aki egy furcsa álomból fölébredve egy ismeretlen világban próbál eligazodni – és jóllakni. Utóbbi azonban nehézségekbe ütközik, ezért Valter társakat toboroz, és megnyitja saját vállalkozását, az erdő legpuhább hamburgerezőjét. Ez azonban nem minden: a Puha élethez UV-lámpát is mellékelnek a szerzők, amellyel egyébként láthatatlan megjegyzések, kommentárok válnak olvashatóvá a mesekönyv lapjain. A kiadványhoz letölthető tracklista is tartozik, amelyen titkos, a könyvhöz kötődő zenék szerepelnek.
Igazi „Gesamtkunstwerk”, melyet 6-8 éves gyerekeknek és szüleiknek ajánlunk.