Idén hetedik alkalommal adják át a Libri irodalmi díjat, melynek tíz jelöltje – csakúgy, mint a korábbi években – most is számít a közönség szavazataira. Az öttagú szakmai zsűri által odaítélt elismerés mellett ugyanis egy szerzőt az olvasók is díjazhatnak. Lássuk a neveket!

Korábban már írtunk róla, hogy az írók, újságírók, művészek, kulturális és közéleti véleményvezérek, televíziós személyiségek szavazatai alapján állt össze az a tízes lista, amiből a szakmai zsűri és a közönség is kiválasztja majd a kedvencét, a Libri irodalmi díjas és a Libri irodalmi közönségdíjas könyvet. Mielőtt elmerülnénk a részletekben, nézzük, mely művek fértek be a legjobb tíz közé:

Az idei jelöltek közül többen is felbukkantak a korábbi évek jelöltjei, illetve díjazottjai között is, hiszen Szvoren Edina például már 2016-ban is esélyes volt a díjra, 2019-ben pedig meg is kapta a szakmai zsűri elismerését. Krasznahorkai László már 2017-ben is ott volt a legjobb tízben Báró Wenckheim hazatér című regényével, 2018-ban pedig az idén szintén jelölt Bödőcs Tibor Addig se iszik című paródiakötete volt az olvasók kedvence. A döntősök közé idén Bálnadal című verseskötetével került be Tóth Krisztina, aki 2020-ban Fehér farkas című novellagyűjteményével szerepelt a tízes listán.

A képen a 2022 Libri irodalmi díjak döntős könyvei.
A tíz döntős mű. / Fotó: Wertán Botond

Családi titok felfejtése, önmagunkkal való szembenézés, a válaszok keresése az életünkkel kapcsolatos kínzó, olykor kínos kérdésekre. Mindez humorral, gyakran öniróniával átszőve. Talán így lehetne összefoglalni, milyen is az a tíz könyv, amik közül a szakmai zsűrinek és a közönségnek is egyaránt választania kell majd egyet.

A 2016-ban alapított díj legfőbb célkitűzése a kortárs magyar irodalom népszerűsítése, így a versenyben a díj átadását megelőző évben először kiadott, magyar szerzők magyarul írt szépirodalmi művei vehetnek részt. Olyan könyvek, amik hozzájárulnak a magyar kultúra jelenéhez, jövőjéhez, és valódi társadalmi hatással bírnak. Idén ezeknek a kritériumoknak 150 könyv felelt meg, és most egy percre álljunk meg és gondoljunk bele, hogy micsoda munka lehetett a 150-ből kiválasztani a legjobb tíz alkotást.

A Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj jelenleg a legjelentősebb magyar szépirodalmi műveket díjazó, magáncég által felajánlott elismerés. Nyertesei 2-2 millió forintot és 30-30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

Szavazatát www.libri.hu/irodalmi_dij oldalán adhatja le.