Önismereti segítők, nagy klasszikusok és mesék minden mennyiségben: ezek voltak az elmúlt év legnépszerűbb hangoskönyvei.

Úgy tűnik, Orvos-Tóth Noémi népszerűsége töretlen: tavaly év végén előkelő helyet szerzett a Libri Könyvtérképén, az Örökölt sors című könyv a 2018-as megjelenés óta szerepel a sikerlistákon, a műből készült, a szerző által felolvasott hangoskönyv pedig 2020 egyik legkeresettebbje lett.

A magyar hangoskönyv-fogyasztó – derül ki a listából –, egyébként is szívesen „lelkizik”:

a legjobb húsz között szerepel Almási Kitti Bátran élni című könyvének hangos változata is, ugyancsak a szerző előadásában. A legegyszerűbb helyzetekben is jelentkező gátlásaink és félelmeink feloldásában segítő Bátran élni nyomtatott formában remek könyv, Almási Kitti közvetlen és élvezetes előadása szintén lenyűgözi az olvasót.
Szintén nagyon jó hallgatni Bagdy Emőkét: a pszichológus Pszichofitness című cédéje azoknak segít, akik elakadnának életük stresszeiben, sehogy sem találva a megfelelő megküzdési lehetőségeket. Bagdy Emőke elsöprő optimizmusa, derűje, és persze szakmai felkészültsége ezen a duplalemezen keresztül is támogat abban, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

A népszerű hangoskönyvek között sok mesekönyv is található. Egyik kedvencünk a Rémusz bácsi meséi, mert Csuja Imrét nemcsak színházban nézni, hanem cédéről hallgatni is gyönyörűség.Az utóbbi évek egyik legnagyobb gyerekkönyvsikere a Rumini-sorozat Berg Judittól. A Rumini a zúzmaragyarmaton azonban még a bátor egér rajongóit is meg fogja lepni: Reviczky Gábor, Horváth Illés és Schnell Ádám már-már a hajdani „nagy” rádiós hangjátékokat idéző előadást alkot a meséből.

És akkor álljon itt még egy klasszikus az első húszból: Csukás István Pom Pomja generációkat szórakoztatott

, a Pogány Judit hangján hallható történetek pedig újabb világokat nyitnak meg a Gombóc Artúrék csodálatosan vicces és bölcs univerzumában.
A legkeresettebbek listájáról természetesen a nagy klasszikusok sem hiányozhatnak. Ezek közül igazi ínyencfalat Antoine de Saint-Exupéry A kis hercege. Sőt, mindjárt két különlegesség: a Hungaroton kiadványán Alföldi Róbert előadásában hallható, a Mojzer Kiadó pedig Szatory Dávidot kérte fel a regény felolvasására. Nekünk mindkét verzió tetszik.
Említésre méltó Vecsei H. Miklós hangján hallható A Pál utcai fiúk is: a fiatal színész, aki a Vígszínház legendás előadásában egészen tavaly augusztusig Nemecseket alakította, itt bizonyítja, hogy szereptől függetlenül nagyon együtt él a szöveggel.
A végére hagytuk abszolút kedvencünket. James Harriot, a világ minden bizonnyal legviccesebb állatorvosa (és írója), Szacsvay László pedig az egyik legkarakteresebb orgánummal megáldott magyar színész. Találkozásuk a Kutyás történetek című cédén nem is sülhetett volna el jobban. Gyereknek, felnőttnek, kutyatulajdonosoknak és kutyátlanoknak: elsöprő és felejthetetlen élmény.