„Nekem az olvasás munkaköri kötelességem” – Máté Gábor a Libri irodalmi díjakról

A 2016 óta kiosztott Libri irodalmi díj ma Magyarország legrangosabb, magáncég által adományozott irodalmi elismerése. A közönség március 25-től szavazhat a 10 döntős műre, amit 155 könyvből választott ki a Libri által felkért 212 szakember és véleményvezér. Ennek a csapatnak tagja volt Máté Gábor Kossuth-díjas színész, a Katona József Színház igazgatója is.

A művész azért is vállalta a véleményvezéri felkérést, mert látva az utóbbi évek állami díjainak odaítélését, annak sokszor átlátszó és nehezen magyarázható jellegét, egyre fontosabbnak gondolja a valódi értékeket felfedező elismeréseket. „A Libri irodalmi díját ilyennek tartom” – fogalmaz Máté Gábor, aki kamaszkora óta rendszeres olvasója az irodalmi folyóiratoknak, de munkaköri kötelességének is tartja, hogy folyamatosan figyelemmel kísérje a kortárs magyar irodalom alakulását.

Az igazgató szerint mindez azért is fontos, mert a színházi embereknek kell felfedezni és kinevelni a jövő lehetséges drámaíróit, sokszor ugyanis a költők, írók maguktól nem éreznek inspirációt színházi jelenlétre.

Máté Gábor szerint a hazai irodalom azért is van nehéz helyzetben, mert már magának a magyar kultúrának a helyzete is ellentmondásos. Egyrészt úgy érzékeli, hogy igen sok pénz ömlik a kultúrába, másrészt nem oda ömlik, ahová kéne. „Sokszor nem szakmai döntések születnek” – vélekedik Máté Gábor. Az utóbbi időben legszívesebben visszaemlékezéseket, dokumentatív műveket olvas, mondja. „De ebből jóval kevesebb van, mint a fikciókból, így a fikciós műveket is »kénytelen vagyok« olvasni.” Máté Gábor nem szívesen említ kedvenc szerzőt, mivel igen sok írót személyesen ismer, igyekszik velük jó viszonyt ápolni, ezt pedig szeretné is megőrizni.

Az idei Libri irodalmi díjak szűkített listájára felkerült Bereményi Géza Magyar Copperfield című önéletrajzi regénye is, amelyből épp most készül hangoskönyv Máté Gábor előadásában.

Ez az a kötet, ami most is ott van az éjjeliszekrényén. „Már tavaly nyáron befaltam, de a felkészülés miatt másodszor is elolvastam, és a hangfelvétel alatt olvasom már harmadszor. Közvetlenül ezelőtt az új Krasznahorkait abszolváltam.”

Esterházyhoz is szoros szálak fűzik Máté Gábort: a Kossuth-díjas író műveiből született meg a Katona József Színház E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok, ami nem klasszikus színház, inkább szellemidézés. Esterházy szöveguniverzumába most újabb közös utazást lehet tenni: április 14-én, a Kossuth-díjas író születésnapján újra látható lesz az eSzínház oldalán Máté Gábor és Lukács Miklós közös produkciója.

Az idei Libri irodalmi díjak jelöltjeire itt szavazhat.

Fotó: Süveg Áron