„Rendes diák voltam, elolvastam a kötelezőket” – Szabados Ági a Libri irodalmi díjakról

A 2016 óta kiosztott Libri irodalmi díj ma Magyarország legrangosabb, magáncég által adományozott irodalmi elismerése. A közönség március 25-étől szavazhat a 10 döntős műre, amit 156 könyvből választott ki a Libri által felkért 212 szakember és véleményvezér. Ennek a csapatnak tagja volt Szabados Ágnes is. Őt kérdeztük kedvencekről, trendekről, díjakról.

Az RTL Klub műsorvezetője, a Nincs időm olvasni kihívás megalkotója jelenleg épp két könyvet olvas párhuzamosan: Linn Skaber A szívem egy bezárt bódé és Simon Winchester A professzor és az őrült című művét. Kedvenc magyar írója Szerb Antal, a kortársak közül pedig rengeteg van, felsorolni is nehéz, de néhány a teljesség igénye nélkül: Grecsó Krisztián, Dragomán György, Háy János, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina.

„Lehet, hogy furcsa és ellentmondásos lesz, amit mondok, de szerintem az internet és a 21. század valahol rendkívül jót tesz a kortárs irodalomnak – feleli Szabados Ágnes, amikor a kortárs irodalomról, kedvenceiről kérdezzük.

– Az irodalmi díjak nagyobb publicitást kapnak, a szerzők a közösségi oldalaikon kapcsolatba léphetnek az olvasókkal, az olvasók lépten-nyomon meg tudják mutatni, mit olvasnak. Az online közösségek léte – mint amilyen például a Nincs időm olvasni kihívás –, nagyon jót tesz a kortárs irodalomnak. Azt látom, hogy az írók többsége alapvetően jól alkalmazkodik, felismerte ebben az új térben a lehetőségeit. Nekünk olvasóknak pedig számos kapcsolódási lehetőséget nyújt ez. Ebben a tekintetben szerintem jó helyzetben van a kortárs irodalom.”

Szabados Ági számára kamasz fejjel a Harry Potter jelentett először igazán nagy élményt. „Ez sok más olvasmány közül kiemelkedett akkoriban. Egyébként rendes diák voltam, elolvastam a kötelezőket.” A könyvesbolt-tulajdonos és irodalomimádó Szabados Ágnes szerint az olyan elismerések, mint a Libri irodalmi díj nagyon fontosak. „Több olyan kortárs szerzőre felhívják a figyelmet, akivel a közönség nagy része lehet nem találkozna. Azt gondolom, az olvasóknak szükségük van a rengeteg könyv között iránytűre, és a Libri irodalmi díj ilyen iránytűt jelent.”

Az idei Libri irodalmi díjak jelöltjeire itt szavazhat.

Fotó: Peleskey Bence