A Megxit, vagyis a brit királyi család tagja, Harry herceg és amerikai felesége, Meghan Markle kiugrása az év egyik legnagyobb szenzációja volt. Történetükről könyv is született.

Visszavonulni a királyi családdal kapcsolatos kötelezettségeiktől és magánemberekként élni Kanadában: erre vágyott Harry herceg és Meghan Markle. Az erről szóló könyv, A szabadság nyomában a 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg magyarul, és fülszövege szerint a pár történetének egyetlen igaz olvasatát adja. Elolvasva azonban kiderül, hogy a mű sokkal inkább a brit monarchia működésének szubjektív látleleteként értelmezhető.

A két szerző, Omid Scobie, a Harper’s Bazaar udvari tudosítója, illetve Carolyn Durand Emmy-díjas producer és író, aki számos interjút készített a királyi család tagjaival, Harry és Meghan legbelső köréig jutottak.

Több mint száz barát, alkalmazott, Károly herceghez vagy a királynőhöz közel álló forrás elbeszélései alapján

fejtették fel a házaspár elmúlt négy évének történetét. 

A szabadság nyomában a 2016. július 1-jei, londoni Soho House-beli vakranditól indulva követi nyomon a pár életének alakulását, eljegyzésüket, a világsajtó figyelmének kereszttüzében zajló életüket és esküvőjüket, aztán fiuk, Archie Harrison születését, majd viharos szakításukat a királyi családdal.

Miután Harry herceg és Meghan Markle kapcsolata 2016 októberében nyilvánosságra került, a bulvársajtó agresszív hajtóvadászatot indított a félvér származású Meghan ellen. Az elvált amerikai színésznő nemcsak a brit királyi család, de a média számára is megdöbbentő választásnak bizonyult.

A romantikus történet hamar csúf színezetet öltött,

ami miatt Harry nemcsak a barátainak fordított hátat, de fokozatosan saját családjának is. A szabadság nyomában című könyv arra az anomáliára próbál rávilágítani, hogy milyen megkövesedett (olykor rasszista és diszkriminatív) elveket követ a brit uralkodóház, hogy az elfogadás esetükben csak akkor működik, ha vérbeli britekről van szó.

Scobie és Durand sokat tesz azért, hogy Meghan Markle-t, az erős, független, feminista elveket valló nőt a lehető legpozitívabb színben tüntesse fel. Azok viszont, akik a királyi család többi tagjával szimpatizálnak, inkább úgy látják majd, a könyv csupán egy bizonyos szemszögből meséli el a pár történetét. De ettől még nagyon izgalmas és tanulságos A szabadság nyomában, amelyben persze szó esik Harryék George és Amal Clooney-val ápolt barátságáról, beszámolnak Meghan és sógornője, Kate Middleton távolságtartó kapcsolatáról, illetve a Harry és Vilmos között kialakult feszültség lehetséges okairól.

„De a sajtó egész másképpen értelmezte őket: aki valóban szeretné titokban tartani a magánéletét, az ne húzogassa az oroszlán bajszát” – írják Scobie-ék, akik sorra veszik a brit bulvárújságok címlapbotrányait. Közben megértjük, hogy Harry miért olyan gyanakvó és ellenséges a sajtóval szemben: édesanyja, Diana walesi hercegnő haláláért máig a paparazzókat okolja. Azt látva pedig, hogy a média milyen szinten avatkozott be az ő és szerelme magánéletébe, Harry attól tartott, egyszer a felesége is hasonló sorsra juthat.

A sajtóhadjárat és a királyi ház üzenetértékű csendje vezetett el odáig,

hogy Harry herceg és Meghan Markle idén januárban úgy döntött, visszalépnek a brit királyi család magas rangú tagjaiként eddig ellátott szerepüktől.

„Nem hiányzik az a pillanat, amikor kiszállunk az autóból és több száz fotós veti ránk magát, mielőtt besétálunk egy épületbe” – mondta Harry egy barátjának ingerülten, amikor a jelenlegi helyzetéről beszélt.

A szabadság nyomában nagyjából a királyi háztól való eltávolodásig meséli el a történetet. Azt, hogy a párnak vajon sikerül-e valóban megtalálnia a vágyott szabadságot és függetlenséget, az idő dönti el. A könyv elolvasása után mindenesetre szívből drukkolunk nekik.