A Bookshop.org nevű, kis könyvesboltok könyveit árusító amerikai oldalon összeállítás jelent meg Elena Ferrante kedvenc könyveiről.

A lista negyven kiadványt tartalmaz – olyan könyveket, amelyeket nők írtak nőknek. A Nápolyi regények, az Amikor elhagytak és A felnőttek hazug élete szerzője 20. századi női írók műveit szedte össze; olyan könyveket, amelyek mind nagy hatással voltak rá.

Elena Ferrante gyűjtésében számos szerző található, akinek könyveit még nem fordították magyarra. Ott van ugyanakkor többek közt Nadine Gordimer, akinek több regénye olvasható magyarul is; Ferrante listájára a Nobel-díjas dél-afrikai szerző Az őrző című könyve került fel.

Marguerite Duras, akinek Fájdalom című regényét tavaly jelentette meg a Jelenkor Kiadó Forgách András fordításában A szeretővel képviselteti magát a Ferrante-kedvencek között.

Megtalálható a felsorolásban Elfriede Jelinek A zongoratanárnője is, de a nálunk is népszerű Alice Munro sem hiányozhat róla. (A Nobel-díjas írónőtől kollégája a Drága életet nevezte meg kedvenceként.)

Ami számunkra a legérdekesebb és legörömtelibb, az az, hogy Elena Ferrante meghatározó olvasmányélményei közt tudja Szabó Magda Az ajtó című regényét is. Ferrante ízlését nem vitatjuk – ráadásul döntését úgy hozta meg, hogy a hangoskönyvváltozatot Kútvölgyi Erzsébettel feltehetően nem is ismeri!

A teljes lista itt található.