Nem lehet nem észrevenni: jó ideje, amióta tombol a járvány, és korlátozottak a lehetőségeink, az emberek valósággal ellepik az erdőket, túraútvonalakat. Azok is rendszeresen járnak a szabadba, akikre korábban ez nem igazán volt jellemző.
Ez jó dolog – és még jobb, hogy könyvek is rendelkezésünkre állnak a szabadidő aktív eltöltésének megtervezéséhez. Összegyűjtöttünk néhányat.

Ha túrázni vágyik

Nyomozómunkára fel! – invitálja az olvasót közös kalandozásra a Magyarország kalandos túraútvonalai – Vadak keresése állatnyomokból és más jelekből című kiadvány. A könyvben az erdők, a síkságok, a vizek világa tárul elénk, de lakott településekkel tagolt, sűrűbben lakott tájtípusok is. A szerzők gyalogos túrán, kerékpáron, vagy épp evezve vezetnek végig ezeken, és közben csuda érdekes dolgokat mesélnek arról, hogyan vehetjük észre azokat az élőlényeket, de legalább a nyomaikat, amelyek egyébként rejtőzködnek előlünk. A túrákhoz pontos adatok tartoznak – szintemelkedés, távolság, jól leírt útvonal, a bejáráshoz szükséges idő, nehézségi fok stb. –, így tudjuk, mire számíthatunk, és biztosan nem tévedünk el a vadonban. Remek, akár egynapos kirándulásokat is szervezhetünk a könyv segítségével.

A különféle tájegységeknek külön túrakalauzai is vannak: készült ilyen a Budai-hegységről, a Mátráról és minden jelentős magyarországi vidékünkről. Ezek a jól összeállított, praktikus szempontokat szem előtt tartó kiadványok nagy segítséget jelenthetnek kezdő és haladó túrázóknak egyaránt. Nemcsak útvonalak szerepelnek bennük, de a fontosabb és kihagyhatatlan látnivalók leírása is, barlangismertetőkkel kiegészítve.

Végül még egy tematikus kiadvány: a Váraink nyomában történelmi korok romantikus helyszíneire hívja a kirándulót. A kötet erénye, hogy felvillantja a várak kutatástörténeti hátterét is, alapos és hiteles leírásokat nyújt, érdekes történeteket, legendákat vesz számba, egyúttal pedig a lehető leggyakorlatiasabb módon kalauzol a kiválasztott épület megismerésére. A könyv birtokában könnyű megtervezni egy-egy fél- vagy egynapos túrát.


Inkább biciklizne?
Akkor is van ötletünk, ha inkább két keréken szeret közlekedni a természetben.

A Magyarország legszebb kerékpáros túraútvonalait bemutató kötet a fentiekhez hasonló alapossággal és maximalizmussal veszi számba azokat a vidékeket, ahol túrázhatunk. A kezdőktől a nyaktörő lejtőket is könnyen legyőző haladókig, a magányos farkasoktól a gyerekes családokig, fiatalok és idősebbek egyaránt találhatnak olyan tippet, amelynek elolvasása után már tényleg nincs mentség: nyeregbe kell pattanni, és néhány órára kibiciklizni a valóságból!

Még csak most ismerkedik a kerékpározással? Gyakorlatlannak érzi magát? Akkor érdemes forgatni a Biciklizés kezdőknek című könyvet, amely jóval több, mint kerékpáros kalauz. Bemutatja a modern kerékpár kialakulásának történetét, eligazít a hegyi kerékpározás vagy épp a biciklivel munkába járás témakörében, de még azt is leírja, rendszeres kerékpározással, megfelelő étrenddel és szakszerű edzéstervvel hogyan tarthatjuk karban az egészségünket, javíthatjuk állóképességünket. Segít abban is, kinek milyen kerékpárt érdemes vásárolnia. A rengeteg fényképpel illusztrált kötetből tényleg mindent megtudhatunk a témáról.


A futás szimpatikusabb?
Ha azt kérdezzük, vajon melyik a legnépszerűbb sportág az utóbb időben, könnyű válaszolni: a futás. A járvány óta csak még inkább felértékelődött ez a mozgásforma, hiszen a szabadban űzhető, és a távolság megtartása sem túl bonyolult, akár erdőben szaladunk, akár valamelyik városi parkban.

Az Álmodj, tervezz, fuss! amellett, hogy remek edzéstippeket és futással kapcsolatos ötleteket ad, motivációs könyv is. A könyvben szereplő személyes futótörténetek, kérdések és feladatok segíthetnek abban, hogy önmagunk belső vezetőjévé váljunk, és megtaláljuk saját utunkat a futásban. Kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánlott!

Szintén személyes hangvétele és közvetlensége, egyben gyakorlatiassága teszi értékes kiadvánnyá a Futóarcok című könyvet, amely a hobbifutók igazi kézikönyve. Itt a futóké a szó, olyanoké, akik megtalálták önmagukat ebben a mozgásformában. Elárulják, mi a jó benne, de azt is, hol és miben hibáztak edzéseik, hozzáállásuk kialakítása közben. Az előszót jegyző háromszoros Spartathlon-győztes, Lubics Szilvia szívből ajánlja a könyvet – nem véletlenül.

Az előző két kiadvánnyal szemben itt a profi edző hangján szólal meg a szöveg: a Futás című könyvben a kocogástól a maratonira való felkészülésig kapunk célratörő és hasznos tanácsokat. Edzéstervek, a futás élettani háttere, a gyorsulás lehetőségei, a technikák tökéletesítése, az erőnlét és a motiváció növelése: mindez, és még jóval több szerepel a kötetben.

Ha pedig nem rohanna annyira, íme egy jó könyv a sétáról mint „élvezetes fogyókúráról”. Ha azt hisszük, sétálni mindenki tud, tévedünk: egyáltalán nem mindegy, hogyan kezdünk neki a rendszeres gyaloglásnak, ha valóban fogyni akarunk közben. Az alap egy jó cipő, egyúttal pedig elolvashatjuk, milyen hatással van a séta a különféle betegségekre, és ehhez testre szabott gyaloglóprogramokat is kapunk. De ez nem minden: a Sétára fel! még a helyes táplálkozással kapcsolatban is eligazít.


Vagy egyelőre maradna otthon?


Ha inkább a szobában maradva olvasna nagy teljesítményekről, vagy már hazatért a napi testmozgásból, vegye le a polcról a Semmi sem lehetetlen című könyvet! A Kalandok az Everesten alcímet viselő műben egy egészen elképesztő figura, híres extrém sportoló mesél arról, mi a jó abban, ha az ember egyfolytában feszegeti a határait, sokszor önmagát sem kímélve. Nem muszáj utána csinálnunk, de érdekesnek, és sokat tanulhatunk tőle: Kilian Jornet gyerekkorától fizikailag és mentálisan is edzette magát, és megtanulta, hogyan kell felkészülni a sikerre – de azt is, miként kezelje a kudarcot.