Magyar gyerekkönyvkiadók indították útjára a kampányt, amelynek célja, hogy minél több kiadvány kerüljön ajándékként a karácsonyfa alá.

Vegyél hazai és tartós értéket: vegyél könyvet! – írja közleményében a HUBBY Magyar Gyerekkönyv Fórum kiadói tagozata.

A gyerek- és az ifjúsági könyv tökéletes ajándék – sokszor nemcsak az leli örömét benne, aki kapja, hanem a szülőket, nagyszülőket is közös kalandokra, meghitt együttlétre hívja.
A hazai könyvkiadókat, írja a közlemény, 2020-ban komoly gazdasági visszaesés sújtja a koronavírus-járvány miatt: elmaradtak a hagyományosan legnagyobb – és legkomolyabb eladásokat produkáló – könyves rendezvények, a Könyvfesztivál, a Könyvhét, és a kiadók számára ugyancsak kiemelt bevételt jelentő karácsonyi szezon sem ugyanolyan, mint máskor. A magyar gyerek- és ifjúsági könyvek vásárlásával, hívja fel figyelmünket a közlemény, a hazai kiadókat támogatjuk.

A HUBBY rögtön ajánl is néhány jó ötletet a tagkiadóik kínálatából. Ezek közül válogatunk, a teljesség igénye nélkül.

A BerGer Kiadó többek között Nyulász Péter és Ritter Ottó remek nyomozását, Az ellopott Mikulás-szán című könyvet ajánlja: itt a karácsony, és hiánycikk a szaloncukor – de hová tűnhetett? A rejtélyt két huskykölyök és két kisgyerek oldja meg, egészen Párizsig jutva a szaloncukorhajszában.
A Cerkabella Kiadónál jelent meg A kék madár , Maurice Maeterlinck klasszikusa, gyönyörű köntösben, ezúttal Gimesi Dóra átiratában. A szöveg eredeti költőisége és képi világa, a csodákkal teli tündérmesében is megmaradt, Rofusz Kinga képei pedig a régi, békebeli mesekönyvek világát idézik.
Maja Lunde Hónővér – a Cser Kiadónál – című meséje nemcsak szép, de egyszerre szívet melengető és bölcs történetet mesél el: igazi közös, családi, összebújós olvasásokhoz ajánljuk az ünnepek alatt. Ideális ajándék.
A Csimota többek közt jó szívvel ajánlja a fa alá Takács Mari Bingaminga és a babkák című könyvét. Bingaminga, a nagy hírű varázsló, annak próbál a végére járni, vajon mitől szabadultak el a világ egyensúlyáért felelős babkák. És közben olyan mondatok hagyják el a száját, mint: „Azt a vakornyadurrogtató zegzugos fintaevő ormótlan nagy behemótját!”. A hírnevét illusztrátorként megalapozó szerző első saját története rögtön kitűnőre sikerült.
A Kolibrinél megjelent Az állatok karácsonya szintén közös böngészésekre csábít: Bajzáth Mária nyolcéves fiával, Ivánnal írta a kis Jézus születését ünneplő, az állathangok utánzására épülő, leleményes mesét.
És végül, de nem utolsósorban itt van Harcos Bálint A medve, aki a karácsonyfában lakott című, csodálatos meséje. Miután Liza és az apukája hazacipeli a szokatlanul nehéz karácsonyfát, díszíteni kezdik, ám egyszer csak fura hangok hallanak a fa belsejéből. Hogy ennek mi az oka, arra karácsony este derül fény. A kiadványt Agócs Írisz fantasztikus illusztrációi teszik még ünnepibbé.