Mindenki vágyik a sikerre és a környezete elismerésére mind a munkájában, mind a magánéletében. A Bolyai-díjjal kitüntetett, magyar származású fizikus, Barabási Albert-László, aki a komplex hálózatok kutatásával szerzett világhírnevet, A képlet című könyvében szórakoztató és közérthető módon írta meg a siker törvényszerűségeit.

Hogyan lehet meghatározni a sikert? Van-e a sikernek egyenlete, törvénye? Mindenkinek jár a siker? A könyv teljesen jogosan nyerte el az olvasók tetszését világszerte, hiszen Barabási rengeteg hétköznapi példával, hírességek ismert és kevésbé ismert, szórakoztató történeteivel szemlélteti a siker rejtett törvényszerűségeit. Az is egyedivé teszi a kötetet, hogy egy fizikus képes élményszerűen írni kutatási eredményeiről – többek között ebben is különbözik a polcokat ellepő „önsegítő” könyvektől.

A képlet 5 törvényt és azok részletes magyarázatát tartalmazza. A csapatával végzett számos kutatás és kísérlet segítségével támasztja alá például azt is, hogy a korábbi sikerek a jövőben is nagy eséllyel sikerhez vezetnek, így igaz az a mondás, hogy a siker sikert szül, a pénz pénzt csinál.

De hogyan lesz valaki először sikeres? Egyrészt az első sikerhez vezető út bizony rögös, mert ehhez kell a legnagyobb teljesítmény, és ha révbe értünk, akkor nagyobb valószínűség szerint tudjuk újra reprodukálni ezt az állapot, de a legtöbben ebbe az első körbe nem tudnak bekerülni.

Barabási a nagyszerűen megfogalmazza a siker és a teljesítmény közötti különbséget azzal, hogy mindenki számára érthetővé teszi a szabályszerűségeket, a definíciókat, hogy mi – a hétköznapi olvasók – is választ kapjunk végre arra a kérdésre, amire a választ oly sokszor az élet igazságtalanságának tulajdonítjuk: „Miért pont az az ember sikeres? Miért nem én, aki jobb teljesítményt nyújtok?” A siker egy kollektív fogalom, hiszen a környezetünk elismerését mutatja, míg a teljesítmény egy egyedi, ehhez szükséges tényező, de önmagában még nem elég a sikerességhez. Vannak jól mérhető területek az életben, mint például a sport, ahol szemmel láthatóan jobb egyik atléta a másiknál, mert különböző műszerek segítségével megállapítható a két versenyző közötti különbség. De vannak kevésbé jól mérhető területek, mint például a művészetek. Miért lesz az egyik festőből szupersztár, míg a nagy többségük éhezik? Ezen a ponton lép előtérbe a kapcsolatépítés és a hálózatok. Barabási kutatócsapatával rájött, hogyha különböző emberi kapcsolatok útján egy művésznek sikerül egy nagynevű galériában kiállítania, onnantól valószínűleg egy olyan siker-körbe kerül, hogy élete végéig nagy galériáknál állíthat ki, egyszerűen azért, mert ezek a hálózatok és kapcsolatok egymásra épülnek. A siker sikert szül, és a kapcsolatépítés ebben kulcsfontosságú.

Nincs olyan, hogy elkéstünk, hogy már öregek vagyunk. Csak kitartónak kell lennünk, küzdenünk kell az álmainkért, mert a siker bármikor beüthet. A kreativitásunk nem, legfeljebb a produktivitásunk apad a korral. A könyv megtanítja nekünk, hogy mennyire fontos a kapcsolatépítés, de a tartós sikerekhez elengedhetetlen a kitartó munka, az alkalmasság és a versenyképesség is.

Bevallom az elején tartottam attól, hogy mennyire lehet közérthetően leírni egy komplex tudományág eredményeit, de A képletet csak ajánlani tudom minden korosztálynak. Ez a könyv bebizonyítja, hogy sosem késő megvalósítani álmainkat, tökéletes motivációt nyújt mindenki számára a munkájához, céljai eléréséhez. Minden könyvespolcon ott a helye.