Hallottak már Önök a Koppenhágában székelő Boldogságkutató Intézetről? Gondolom, nem. Bevallom én sem tudtam róla addig a pillanatig, amíg el nem olvastam a könyvet – pedig nagyon is létezik és talán a világ leghálásabb feladata az övék: kutatni a világ országainak, nemzeteinek útjait, módszereit a boldogság eléréséhez. Meik Wiking van olyan szerencsés, hogy dánként éppen a hosszú évek óta minden létező felmérésen a legboldogabbnak ítélt nemzet boldogságát kutatja, méghozzá a sajátjáét.

A könyv címe: Hygge, amit talán hügének kell ejteni és a szerző szerint ebben a szóban rejlik minden, ami a dánokat a világ egyik legboldogabb nemzetévé teszi. Maga a szó leginkább csak körülírható, nincs egy egzakt jelentése, hanem egy, a dán boldogságérzetet majdnem 300 oldalon fejtegető, olvasmányos, könnyed, jól illusztrált könyvben lehet megfogalmazni, bemutatni. Miközben olvastam a könyvet, egészen azt éreztem, hogy Dániában, a zord időjárás közepette egy nagyszerű ízléssel berendezett (ami szintúgy a hygge egyik összetevője) lakás kandallója előtt szürcsölöm a Gloggomat (Glög, azaz forralt bor). A hygge minden, ami az embereket nyugodttá, boldoggá varázsolhatja és ehhez nem is kell feltétlenül gazdagnak lenni. Elég, ha például sokszor gyújtunk gyertyát az otthonunkban, vagy ha tudjuk élvezni az őszi időjárást és a színeket, de nyáron a fűben piknikezve is meglelhetjük a magunk boldogságát. Nem kell tárgyakhoz kötni, le kell lassulni és észrevenni a környezetünkben fellelhető csodákat, társaságokat, barátokat.

Ez a könyv hasznos praktikákat, recepteket (a barna sörben párolt sertéspofát zelleres tört burgonyával biztosan megcsinálom a család férfi tagjainak kedvében járva) tartogat mindannyiunk számára, közelebb hozza hozzánk a dánok világát, lelki alkatát. Nekünk, magyaroknak nagy szükségünk van erre a könyvre, talán megtaníthat minket is kicsit boldogabbnak lenni azzal, ami természetileg adott ebben a gyönyörű országban. Tanuljuk meg élvezni a napfelkeltét, a napnyugtát, a hideget és a meleget, a fényt, de akár a sötétséget is, mert mindenben van valami hygge, valami megmagyarázhatatlan. A gazdag és a szegény ember is boldoggá tehető, erre rá kell éreznünk nekünk is, ha meg akarjuk közelíteni a dánok boldogságát.

Ha van gyorsan, jókedvűen elolvasható, gazdagon illusztrált könyv akkor ez az! Imádom a gyertyákat a lakásban és biztosan gyújtok is párat, amint hazaérek. Alig várom, hogy a padlón ülve játszhassak Emmával egy puha, meleg zoknikban.