„Könyvespolcból sosem elég” – Sáfár Orsolya a Libri irodalmi díjakról

A 2016 óta kiosztott Libri irodalmi díj ma Magyarország legrangosabb, magáncég által adományozott irodalmi elismerése. A közönség március 25-étől szavazhat a 10 döntős műre, amit 156 könyvből választott ki a Libri által felkért 212 szakember és véleményvezér. Sorozatunkban alkotókat, művészeket kérdezünk könyvekről, kedvencekről, trendekről, díjakról. Ezúttal Sáfár Orsolya operaénekesnő válaszolt kérdéseinkre.

Az Operaház magánénekese mostanában leginkább „támogató” irodalmat olvas. Pszichológiai könyveket vagy épp Mérő László műveit, akinek nagyon szereti a világlátását. „Hatalmas élmény volt nemrég Edith Eva Egertől Az ajándék – meséli az énekesnő. – Az öcsém fedezte fel karácsony táján, ő ajánlotta. Fantasztikus könyv, mindenkinek el kellene olvasnia!” Mivel a regények ugyanúgy beszippantják, mint egy-egy próbafolyamat, és erre a hétköznapok rohanásában kevéssé jut ideje, ha épp nem nyaral (ilyenkor bőven van idő az elmélyülésre), főként rövidebb lélegzetű könyveket olvas. Éjjeliszekrényén elsősorban füveskönyvek és novelláskötetek sorakoznak.

„Életbölcseleti témában a legújabb szerzeményem Böjte Csaba füveskönyve, de nagyon szeretném megszerezni Mark Twain füveskönyvét is, csak nehéz hozzájutni – mondja az Opera szopránja. – A kortárs magyar irodalomból is elsősorban a novellistákat ismerem: Tóth Krisztától, Nádasdy Ádámtól is leginkább novellát olvasok, de nagyon érdekel a Libri irodalmi díj mostani tízes listájából Szabó T. Anna vagy Selyem Zsuzsa kötete is.”

Sáfár Orsolya a listából rácsodálkozott Grecsó Krisztiánra, aki most verseskötettel került a legjobbak közé. „Eddig csak a regényei jöttek szembe velem, így külön örülök a verseinek, mert az utóbbi időben egyre többször emelek le a polcról versesköteteket, elolvasok egy-egy költeményt. Ez nagyon feltölt, és jó újra elővenni egy akár tíz-húsz évvel ezelőtt olvasott szöveget, hiszen ennyi idő alatt mi is változunk, és ugyanazok a sorok egészen mást adnak most, mint egykor.”

Az énekesnő és a férje is könyvszerető családból jött. „Könyvespolcból sosem elég – mondja. – Nagyon szeretünk olvasni, még akkor is, ha esetemben a kezdet nem volt egyszerű. Emlékszem a nyárra, amikor anyukámmal átszenvedtük magunkat Az elvarázsolt egérkisasszonyon: nehezen olvastam, de a tartalma tetszett. Azt hiszem, ott köteleződtem el.”

Az énekesnő szerint a díjak fontosak, mert iránymutatást adnak a laikusnak. Ugyanakkor óhatatlanul szubjektívek, de ez nem baj, mert azért a jelölésig mindenképp olyan szerzők jutnak el, akik rászolgáltak az elismerésre. „A Libri irodalmi díj abból a szempontból is pozitív, hogy felhívja a figyelmet az új könyvekre, az olvasás örömére – értékes esemény, amiről hírt lehet adni. Aztán ha az ember utánanéz a díjazottaknak, rátalál másokra is, kinyílik a világ, belépünk az ajtón, és további kincseket is találunk.”

Sáfár Orsolya nagyon nagyra becsüli az írókban, hogy nem restek megállni, hogy elgondolkodjanak helyettünk is azon a világon, amelyben élünk. „És amit tapasztaltak, azt az érzékeny lelkivilágukon átszűrve, a legnagyobb igyekezettel adják át nekünk, miközben minket is gondolkodásra ösztönöznek, segítenek magunk és egymás megértésében, így képesek a világ gyógyítására – teszi hozzá. – Ezért fontos a kortárs irodalom: azt a nyelvet beszéli, azt a világot éli, mint mi, ennek megfejtéséhez járul hozzá. Az általa átélhető katarzis pedig most, hogy nincs színház, nincs mozi, különösen felértékelődik.”

Fotó: Emmer László

Az idei Libri irodalmi díjak jelöltjeire itt szavazhat.