Az irodalomtörténet tele van különös történetekkel és legendákkal – legyen szó rejtőzködő, titokzatos szerzőkről, plágiumról vagy ellenségeskedésről, az irodalmi körök sem mentesek a botrányoktól.

Különös történet lengi körül az utóbbi évek egyik világhírű sikerkönyve, az Ahol a folyami rákok énekelnek szerzőjét. Delia Owens és akkori férje, Mark Owens éveket dolgozott Zambiában természetvédőként, egészen addig, amíg egy különös gyilkossági ügy miatt el kellett hagyniuk az országot. Az ABC csatorna épp egy dokumentumfilmet forgatott azon a területen, ahol a házaspár is tevékenykedett, és egy felvételen látszott egy állítólagos orvvadász meggyilkolása is. Bár ez a felvételből nem derül ki, az azt készítő operatőr később állította, hogy a ravaszt Mark Owens húzta meg, aki egyébként orvvadászellenes milíciákat is szervezett a környéken.

Az ABC dokumentumfilmjének publikálását követően a zambiai rendőrség ki akarta hallgatni a házaspárt a gyilkosságról, ők azonban addigra elmenekültek az országból, és Idaho államban telepedtek le. Zambia és az USA között nincs érvényes kiadatási egyezmény, így Delia Owens és volt férje szerepe az eseményekben a mai napig tisztázatlan, ugyanakkor

az Ahol a folyami rákok énekelnek című regény megdöbbentő utalásokat és szimbólumokat tartalmaz, amik egyes figyelmes olvasók szerint megvilágítanak néhány részletet az eseményekkel kapcsolatban.

A képen Delia Owens az Ahol a folyami rákok énekelnek című könyvszerzője, valamint férje, Mark Owens
A képen Delia Owens és Mark Owens / Forrás: William Campbell, Getty Images.

Természetesen a magyar irodalomtörténet is bővelkedik a szerzők köré szövődött botrányos történetekben és legendákban, a verekedésben is jeleskedő Balassi Bálinttól kezdve Babits, Ady és József Attila „istenkáromló” versein és Molnár Ferenc szabados szerelmi életén át Krúdy Gyula Budapest-szerte elhíresült kicsapongásaiig. De talán közülük is kiemelkedik Rejtő Jenő, akinek szinte lételeme volt az életéhez kötődő szóbeszédek gerjesztése és torzítása. Egyszer például – még viszonylag ismeretlen íróként – egy szál kabátban titokban Bécsbe szökött, pártfogója, Karinthy Frigyes pedig egy újságcikkben kérlelte, hogy ne tegyen kárt magában. Mindezt valószínűleg a két író előre kitervelte, hogy így keltsenek hírverést az akkoriban még csak szárnyait bontogató Rejtő alakja köré.

Ide kapcsolódik az utóbbi évek egyik legérdekesebb életrajzi könyve, amelyben a brit történész, Lucy Worsley járt utána annak, hogy a világ legnépszerűbb írója, Agatha Christie miként és miért próbálta elrejteni életének bizonyos részeleteit.

Bár Agatha Christie maga is megírta saját életrajzát, egyre több bizonyíték bukkan a felszínre arra vonatkozóan, hogy az írónő afféle megbízhatatlan narrátorként rögzítette saját történetét. Lucy Worsley könyve rengeteg titkot és érdekességet rejt a világszerte ismert, de életét a titkok ködébe rejtő szerzőnőről.

A könyvvel, valamint Agatha Christie és Rejtő Jenő titkos és botrányoktól sem mentes életével nemrég a Libri Magazin podcastje a Könyvtámasz is foglalkozott. A műsor vendége a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Molnár Piroska, valamint Thuróczy Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum tudományos munkatársa, az idén 80 éve elhunyt Rejtő Jenő életének és munkásságának egyik legszakavatottabb ismerője volt.

Ilyen és ehhez hasonló írásokat, könyvrészleteket, ismert emberek cikkeit olvashatod a Libri 20 perc könyvklubjában, amelyhez bármikor csatlakozhatsz, ha úgy érzed, hogy készen állsz egy 30 napon át tartó könyves edzéstervre, emellett pedig a programhoz tartozó zárt csoportban bármikor ki is beszélheted legfrissebb könyvélményeidet!

Kiemelt kép: Margaret Atwood A szolgáló lány meséjének tűzálló kiadásának reklámfilmjében.

Még több cikk a témában: