Akadnak írók, akiket különös mítoszok lengenek körül. Rejtő Jenő egész életében igyekezett a saját alakja köré tudatosan szőtt legendákkal növelni könyvei eladását és  saját népszerűségét. Agatha Christie viszont – épp ellenkezőleg – inkább elrejteni akarta életének azokat az elemeit, amik nem illeszkedtek korának nőképébe. Mégis van, ami összeköti őket, például legendás eltűnésük.

– Lucy Worsley nemrég megjelent, Agatha Christie-ről szóló könyvéből kiderül, hogy a krimiírónőnek hihetetlenül érdekes élete volt – véli Molnár Piroska. A színművész nem csak a könyvek lapjairól ismeri a már említett Rejtő Jenő vagy Agatha Christie műveket, hanem színpadi adaptációkban vagy olykor szinkronstúdióban keltette életre egy-egy figurájukat.

– Hihetetlen, hogy amikor első férje megcsalja, akkor eltűnik, és miközben mindenki őt keresi, ő a férfi szeretője nevén jelentkezik be egy vidéki szállodába. Erről egy film is készült a hetvenes évek végén Vanessa Redgrave-vel – teszi hozzá. Arra a kérdésre, hogy vajon egy színésznőnek van-e titkos élete, mosolyogva határozott nemmel válaszol. – Reggeltől estig a közönség előtt élünk, sokszor még az ajtót sem tudom magamra húzni.

Kiderült, hogy nem csak a krimikért rajong – bár a Miss Marple-kötetek vidéki világa magával ragadja –, hanem Rejtő Jenő könyveiért is. „Betegre nevettem magam a regényein. A barátaim meglepődve néztek rám, amikor A három testőr Afrikában elhíresült kezdőmondatát, idéztem, miszerint négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta; voltak, akik csodálkozva néztek rám, mégis mi olyan mulatságos ebben.

Rejtő Jenőnek ugyancsak volt egy emlékezetes eltűnése 1931 februárjában. – Akadnak, akik azt gondolják, hogy ez egy Rejtő Jenőt népszerűsítő médiahack volt. Én azonban hajlok arra, hogy a barátai, köztük az újságban nyílt levelet író Karinthy Frigyes, őszintén aggódtak érte – mesélte Thúróczy Gergely. Az irodalmi muzeológus hozzátette: – Kalap, kabát nélkül tűnt el egy farsangi mulatságból. Sokan azt hitték, hogy a Dunának ment. Aztán egy detektív megtalálta a győri pályaudvaron. Kiderült, hogy Bécsbe utazott, elköltötte a pénzét, majd hazafelé jövet leszállt Győrben reggelizni. Így került elő.

Nem csak a két írót körüllengő legendákról, de két vendégünkről is sok mindent megtudhatnak a beszélgetésből, például Molnár Piroska elárulja, hogy elolvassa-e egy krimi végét vagy sem.

Kiemelt kép: mult-kor.hu

Még több cikk a témában: