Senki sem számított arra a fordulatra, hogy Susan Meachen két évvel az állítólagos halála után bejelentkezik a Facebookon. “Folytatódjon a móka” – írta ki pár nappal ezelőtt kedélyes hangnemben a közösségi oldalára az elvileg 2020 szeptembere óta halott írónő. A rajongók nyilvánvalóan és teljes joggal kiakadtak. De miért rendezte meg a romantikus regényeket író Susan Meachen a saját halálát?

Susan Meachen amerikai írónő lánya 2020 szeptemberében egy azóta már törölt Facebook-bejegyzésben tájékoztatta édesanyja szerzői oldalán a rajongókat, hogy az írónő öngyilkosság áldozata lett. Meachen romantikus regényeket írt, inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel. Világhírű ugyan nem lett, de 2017 óta 14 regénye jelent meg az Amazonon, sikerült egy kisebb online közösséget létrehoznia olvasókból és írótársakból a Facebookon, és még a nála jóval híresebb bestsellerszerzőt, Samantha A. Cole-t is a barátnőjének mondhatta.

Samantha A. Cole, aki tagja volt az írónő által létrehozott The Ward nevű olvasócsoportnak, úgy emlékszik vissza, két évvel ezelőtt nagyon megrázta Meachen halála. „Borzasztóan felkavart mindenkit, mikor kiderült, hogy Susan öngyilkos lett, lesújtva éreztük magunkat és mélyen gyászoltunk, a barátunknak tekintettük őt” – nyilatkozta Cole a BBC-nek.

Mivel Meachen lánya úgy fogalmazott édesanyja halálának bejelentésekor, hogy az írónő a „könyvközösség tagjainak zaklatását követően” lett öngyilkos, az olvasócsoport tagjai a tragédia után egymás ellen fordultak: „Elkezdődött az ujjal mutogatás a közösségen belül, ártatlanokat vádoltak meg. Ez a zaklatási ügy hatalmas éket vert közénk, ami hónapokig tartott” – mesélte Cole. Az olvasóközösség az írónő halála miatt érzett bűntudat és vádaskodások ellenére két éven át őrizte Susan Meachen emlékét, halálának évfordulójára adománygyűjtő akciót és könyvárveréseket szerveztek a gyászoló család számára.

Mindez azonban véget ért azon a januári napon, amikor Susan Meachen hirtelen feltámadt.

Az írónő 2023. január 2-án a Facebookon jelentette be visszatérését a rajongók és barátok legnagyobb döbbenetére, és elismerte, hogy öngyilkosságát csak megrendezték. „Milliószor átgondoltam, hogy helyes-e ez a lépés, és még mindig nem vagyok biztos benne, hogy helyesen teszem. Bizonyára rengeteg kérdésetek lesz, sokan elhagyják majd a csoportot. A családom azt tette, amiről azt gondolták, hogy a legjobb a számomra, és ezért nem hibáztathatom őket. Majdnem véget vetettem az életemnek, és nekik még egyszer át kellett menniük ezen a poklon… Most jól vagyok, és remélem, hogy újra írni fogok. Kezdődjön a móka” – írta a bejegyzésben, melynek hangvételén nem igazán érződött, hogy zavarban lenne a történtek miatt.

Az online közösség tagjai felháborodtak és dühösek lettek Susan Meachen váratlan feltámadásán. „Számomra ez olyasmi, aminek csak a fikcióban szabadna megtörténnie” – mondta Samantha A. Cole, akit különösképpen megrázott az írónő halálhíre. „Soha nem fogom tudni megérteni, hogy Susan Meachen mit gondolhatott, mikor megrendezte a saját halálát. Normális ember nem csinál ilyet.”

Candace Adams író, aki 2019 óta tagja annak az online csoportnak, amelyet Meachen hozott létre, azt nyilatkozta, hogy a megrendezett öngyilkosság tönkretette azt a bizalmas és támogató légkört, ami eddig a olvasócsoportban uralkodott. „Mindenki úgy érzi, hogy a közösség felbomlott, senki nem tudja, hogy mi az igazság, és mi nem, már nem tudunk vigyázni egymásra” – mondta.

Csak marketingfogás volt a megrendezett öngyilkosság?

Meachen állítólagos halála után valaki, aki a lányának adta ki magát, továbbra is aktívan posztolt az írónő Facebook-profilján keresztül, hogy segítséget kérjen édesanyja utolsó regényének befejezéséhez és korábbi munkáinak népszerűsítéséhez. Amikor az emberek érdeklődni kezdtek, hogy Meachen Facebook-fiókja miért aktív továbbra is a halála után, Meachen „lánya” azt válaszolta, hogy „halott emberek nem posztolnak”, hogy eloszlassa a gyanút a közösség tagjaiban.

A rajongók és írótársak akkor elfogadták, hogy a szerző lánya ilyen formában gondozza édesanyja örökségét, azonban így utólag a csoport tagjai biztosak benne, hogy végig az írónő bújt meg a „lánya” mögött, amire bizonyítékuk is van. Susan Meachennek ugyanis volt egy jellegzetes helyesírási hibája, ami „lányának” hozzászólásaiban is fel-felbukkant. „Arra a következtetésre jutottunk, hogy végig ő posztolt, nem a lánya” – nyilatkozta Adams.

Meachen január 2-ai visszatérése után a legkülönfélébb magyarázatokat adja eltűnésére.

Egy megszólalásában a családja mögé bújik, és azt állítja, hogy miután a lánya hírt adott a Facebook-oldalon az öngyilkosságáról, már nem tudott visszatérni, ezért úgy döntött, hogy inkább hallgat, amíg a pszichiáterével és a terapeutájával azon dolgozik, hogy mentáilsan megerősödjön. Michael Gallagher írónak pedig már arról beszélt, hogy úgy érezte, csak úgy tud enyhülést találni az ellene forduló online zaklatás ellen, ha megrendezi a saját halálát.

Susan Meachen indoklása a Facebookon. / Forrás: Facebook

Meachen egykori szerkesztője, Kasey Hill azon kevesek egyike, akik a feltámadása óta kapcsolatban áll az írónővel. Hill a BBC Newsnak elmondta, hogy bár Meachen elismerte, hogy megrendezte a halálát, azt következetesen tagadja, hogy pénzt kapott volna a temetési költségekre. A közösség tagjai ugyanis, akik most jogosan érzik becsapva magukat két évnyi gyászolás és adományozások után, szerették volna megtudni, hogy visszatérítik-e nekik a támogatások összegét.

Volt, aki a helyi seriffhivatalnál tett feljelentést csalás miatt, mivel az írónő családját anyagilag támogatták az anya „halála” után.

 „Örülök, hogy megkapta a segítséget, amire szüksége volt, de nem tudom megbocsátani, amit tett” – jelentette ki Candace Adams, aki azt is őszintén elmondta, milyen okokat sejt az írónő rejtélyes halála mögött: „Szerintem Susan azt hitte, hogy hogy jobban fogynak majd a regényei, ha elhiteti a nyilvánossággal, hogy tragikus körülmények között halt meg. A feltámadás után pedig abban reménykedett, hogy egy szenzációszámba menő visszatéréssel megugranak majd ez eladási számok. Pedig tökéletesen elég lenne, ha csupán jó könyveket írna.”

Kiemelt kép: Samantha A. Cole, Facebook

Még több cikk a témában: