Minden évben május 4-én tartják és ünneplik szerte a világban a Star Wars-napot. Az angol nyelvű szójátékot („May the 4th be with you”, ami kiejtésében a kultikus sorozatban sűrűn elhangzó a „May the Force be with you”, azaz „Az Erő legyen veled” mondatra rímel) 1979-ben használták ebben a formában először, mégpedig az Evening News című londoni lapban, mikor is a toryk, azaz a Konzervatív Párt a fenti szöveggel, fizetett hirdetésként gratulált vezetője, Margaret Thatcher miniszterelnöki kinevezéséhez. Ez az alulról szerveződő kezdeményezés később többféle módon megjelent nem csupán a populáris kultúrában, de a nagypolitikában is – ugyanezt a szlogent használták többek között ugyancsak az Egyesült Királyságban, az 1994-es, a védelmi erőkről szóló parlamenti vitában –, majd azt követően, hogy a Disney 2012-ben megvásárolta a franchise jogait, május 4-e immáron „hivatalosan” is Star Wars-napnak számít, és számos esemény, köztük filmek, könyvek és egyéb kiadványok megjelenése kötődik hozzá. A Libri pedig ezen a napon izgalmas programokkal várja a franchise iránt érdeklődőket.

A május amúgy is fontos hónap a Star Wars-univerzumban, hiszen az ősfilmet, a manapság jobbára már Egy új reményként ismert, akkor és sokáig azonban Csillagok háborúja címmel vetített és személyesen a franchise atyja, George Lucas által rendezett alkotást 1977. május 25-én játszották először a mozikban. Azóta lassan fél évszázad telt el, az eposz először háromrészesre nőtt, majd előzményekkel és további folytatásokkal bővült, nem beszélve a különféle filmes, könyves, képregényes, videójátékos, animációs és tévésorozatos leágazásokról. Ennek ellenére most talán mi is elő tudunk rukkolni olyan információkkal, amelyekkel a legelszántabb rajongók sem biztos, hogy tisztában vannak.

Az például sokak számára meglepetés lehet, hogy a kedves kis mackószerű – ám annál harciasabb – lények, az ewokok elnevezése így, ebben a formában egyszer sem hangzik el a filmekben; igaz, A Jedi visszatér stáblistáján olvasható ez a szó. Azt viszont többen észrevehették, hogy a Baljós árnyakban, a szenátus ülésén pár pillanatra látható E.T., néhány társával egyetemben. George Lucas ezzel akart tisztelegni és kedveskedni barátjának, Steven Spielbergnek – na meg természetesen viszonozni a rendezőkolléga gesztusát, hiszen az E.T. című film halloweenes jelenetében feltűnik egy Yodának öltözött kisgyerek, R2D2 és Threepio fölbukkan egy egyiptomi hieroglifán az egyik Indiana Jones-filmben, egy másikban pedig a bárt Obi-wannak nevezik. Nem látható viszont A klónok támadásában az NSYNC nevű népszerű fiúcsapat, amelynek tagjai Lucas eredeti ötlete alapján cameóként Jediket alakítottak volna, azaz alakítottak is, csak végül kivágták ezt a jelenetet. Azt meg már az én nemzedékem is sejtette a nyolcvanas években, az őstrilógia vetítésekor, hogy a fénykardok színének szimbolikája van, mostanra viszont egyesek komoly és tudományos alapossággal kidolgozott jelentéseket társítanak hozzá.

Az „I’ve a bad feeling about this”, azaz „Rossz érzésem van vele kapcsolatban” mondat minden filmepizódban elhangzik, először Han Solo szájából az Egy új reményben. Az „Én vagyok az apád” ugyanakkor mostanára mém lett, noha az eredeti forgatókönyvben nem is szerepelt, éspedig azért nem, hogy a stáb előtt is az utolsó pillanatig titokban maradjon Darth Vader valódi kiléte. (Érdekes amúgy végiggondolni, hogy amennyiben ma valaki teljesen újoncként a Baljós árnyaktól kezdve elkezdi nézni a sorozatot, annak ez az apa és gyermekei szál egyáltalán nem lesz meglepetés – nekünk, a nyolcvanas évek elején, A Birodalom visszavág megtekintésekor persze merőben az volt, nem is kicsit, utána még évekig, A Jedi visszatér hazai premierjéig találgattuk, hogy tényleg igazat szólt-e Vader, avagy kamuzott.) Egyébként a kópiák olyan sokat változtak a különféle felújításokkal, digitalizálásokkal és rendezői vágásokkal, hogy példának okáért az ősfilm eredeti változata ma már jószerivel beszerezhetetlen – ha csak mondjuk nem vette föl valaki annak idején videómagnóra a magyarországi tévépremiert, amelyben például Kristóf Tibor volt Darth Vader első magyar szinkronja (később Kránitz Lajos és Hollósi Frigyes követték).

Apropó, hangok: Yoda és a Muppet Show Miss Röfijének hangja egyaránt az angol Frank Oz nevű bábművész volt. Yoda neve egyébként egyesek szerint a szanszkrit „harcos” szóból ered, mások a héber Yode-val („aki mindent tud”) kötik össze, igaz, az eredeti forgatókönyvben még Buffyként szerepelt. Egy másik figurát, Jar Jar Binkset pedig számos ok miatt nem szoktak szívelni, az viszont talán keveseknek esik le, hogy ő beszélte rá egy szenvedélyes beszédben a szenátorokat a Galaktikus Nagytanácsban arra, hogy szavazzák meg sürgősségi eljárással Palpatine kancellár teljhatalommal való felruházását – ami egyenes utat jelentett a császárság és a diktatúra bevezetéséig. (Igaz, Jar Jarnak föltehetően utóbbi nem tartozott a tervei közé.)

A képen Boros Zoltán és Szikszai Gábor festőművészek alkotása látható, amit George Lucas megbízásából készítettek, illetve James Kahn A jedi visszatér című könyve. / Forrás: Index

A Star Wars-franchise fontos elemei a könyvek, amelyek nem mellesleg a filmekben bemutatottnál sokkal szélesebbre tágítják az Erő által uralt univerzumot. Említettem, hogy azon nemzedék tagjának vallhatom magam, amelynek életre szóló kiskamaszkori beégést jelent az őstrilógia. A Jedi visszatér tartalmát például annak idején újra meg újra el kellett mesélnem a zánkai úttörővárosban azon szobatársaimnak, akiknek még nem volt szerencséjük hozzá, és egyáltalán nem zavartatták magukat amiatt, hogy elspoilerezem a sztorit, hiszen tudták, hogy így is, úgy is meg fogják nézni a régóta várt filmet. És persze hasonlóképpen faltuk a Star Wars-könyveket is. Az említett epizód nyomán írott regényt például elő kellett jegyeztetni a megyei könyvtárban, olyan hosszú sor várt rá, és amikor rögzítették a kérést, a könyvtárosok már maguktól tudták a szerző nevét, lévén, hogy James Kahn a legnépszerűbb írónak számított mifelénk azokban a hetekben.

Természetesen idővel igyekeztem saját példányokat is beszerezni a Magyarországon elsőként a Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozatban megjelent regényekből, mint ahogy nagy kultusza volt a hazai gyártású képregényeknek is: a Csillagok háborúja két, A Birodalom visszavág egy füzetben látott napvilágot, ráadásul utóbbi érkezett meg a boltokba előbb; A Jedi visszatér viszont nem került már forgalomba, noha tudtommal az is elkészült. A Robur című, ifjúsági sci-fi antológiasorozat egyik kötetében megjelent A Jedi-kristály című kisregényt is lelkesen olvastuk (főleg úgy, hogy együtt jelent meg Sir Arthur Conan-Doyle Az elveszett világával és egy Sandokan-sztorival), noha eseményeit nem tudtuk pontosan elhelyezni a Star Wars-univerzum idővonalán.

Magyarországon is rendkívül népszerű volt a Star Wars, az M1 közkívánatra műsorra is tűzte. / Forrás: Hetedik sor közepe

A könyvek újabb sorozatát Timothy Zahnnak az 1991-ben világszerte – így nálunk is – megjelent A Birodalom örökösei című regénye indította el. A történet A Jedi visszatér után játszódik, hasonlóan a hamarosan ugyancsak elkészült folytatásaihoz, ám a sztori egészen más irányba indul el és tart, mint a hivatalos Az ébredő Erő. Timothy Zahn később más Star Wars-regényeket is írt, ezek az eredeti sorozat spin-offjai lettek, több más hasonló művel egyetemben, amelyeket együttesen egyidőben Kibővített Univerzumként, később pedig, a franchise-nak a Disneybe való bevásárlását követően Legendákként kezdtek emlegetni. A kifejezés azt takarja, hogy ezek a regények (továbbá képregények, tévé- és animációs sorozatok, videójátékok stb.) szintén a Star Wars-univerzumban játszódnak, azonban nem a hivatalos sorozat részeiként, ugyanakkor a Lucasfilm, illetve a Disney jóváhagyásával jelentek, illetve jelenhetnek meg. Mindaz pedig, ami könyves formátumban a kilencrészes filmsorozat idősíkján történik, a kánon részét képezi.

A bőséges Star Wars-könyvkiadás egyúttal azt is jelenti, hogy ez az univerzum jóval hatalmasabb annál, mint amennyit a hivatalos filmek és annak körítései ábrázolnak belőle. (Pedig az se kevés.) A könyvek egy része a Baljós árnyakban elbeszéltek előtt, a Régi Köztársaságban, illetve annak fénykorában, más része a Birodalom fölemelkedése idején, de még az Egy új remény sztoriját megelőzően játszódik, ám olyan is akad, amelynek cselekményére már A Skywalker kora körüli vagy utáni idősíkon kerül sor.

Hasonlóképpen regények születtek a filmsorozat más epizódjai között történtekről, vagy éppenséggel külön könyvsorozatot kapott Han Solo és Lando Calrissian, na meg a galaxis leghíresebb fejvadásza, Boba Fett is. A regényeken és novellásköteteken, antológiákon túl pedig ott vannak a kifejezetten gyerekeknek szóló olvasókönyvek, képeskönyvek, képes útmutatók, avagy azok a tematikus kötetek, amelyek ismeretterjesztő jelleggel mutatják be a különféle szereplőket, helyszíneket és technológiákat.

A kilencrészes filmsorozat A Skywalker korával véget ért, ám az univerzum rendületlenül pörög tovább a réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban meghúzódó központi tengelye körül, az Erő kiapadhatatlanul velünk marad, nem csupán május 4-én.