Négy romantikus regény, négy különleges történet. A szerelem nem mindig jön könnyen. Olykor nehéz elhinni, hogy szerethetőek vagyunk. Előfordulhat, hogy egy barátunk iránti hűség fontosabb, mint a saját boldogságunk. Van, hogy a társadalmi osztálykülönbségek állnak a szerelem útjába. De megeshet az is, először önmagunkat kell megtalálnunk, hogy a szerelem is ránk találjon. Ajánlónkban olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek érdemesek arra, hogy kis időre otthagyjuk értük a hétköznapi valóságot, és átéljünk egy szívet melengető, szenvedélyes kalandot.

Ali Hazelwood: A szerelem képlete

Olive harmadéves doktorandusz az egyetem biológiai tanszékén, és úgy érzi, életbe vágóan fontos elhitetnie a barátnőjével, hogy aznap este randija van, ezért az egyetem kutatólaborjának folyosóján teljes pánikban húzza magához és csókolja meg az első arra járó férfit. A történet in medias res, ezzel a kamucsókos jelenettel indul, olyannyira gyorsan és hirtelen, hogy az egyetem hírhedten rosszkedvű, ellenszenves professzora, Adam Carlsen még a beleegyezését sem adta a váratlanul bekövetkező eseményhez. S bár a csók látszólag nem volt ellenére, a meglepetésszerű lerohanás után zavartan vonja kérdőre a lányt, hogy most mégis mi történt, és főleg: miért.

Mivel a lány semmiféle értelmes választ nem ad a tettére, ezért a férfi megfenyegeti Olive-ot, hogy feljelenti őt az egyetemen szexuális zaklatásért. A történet első oldalain kapunk tehát egy egészen komikus alapszituációt, a kamucsók egyenes következményeként egy kamukapcsolatot, ami tréfás helyzetek tömkelegét eredményezi sok-sok külvilágnak megjátszott kamuintimitással. Persze, ahogy megismerik egymást a főszereplők, egyre kevesebb lesz a kamu és egyre több a valódi érzelem. Akkor pedig már nem az ismerősök, hanem a másik előtt kell eltitkolniuk a valódi érzelmeket.

A TikTok egyik legnagyobb kedvence volt ez a regény, ami nem csoda: a történet egy valódi, letehetetlen romkom, annak minden kliséjével, de egyedi fűszerezésben.

Adam, a főszereplő professzor karaktere telitalálat, hiszen manapság, ahogy a regényben is olvashatjuk: „mindenki szereti a magas, rosszkedvű, mogorva szépfiúkat zseniális IQ-val. A sziporkázó párbeszédek, a főhősök csipkelődései, a helyzetkomikumra épülő szituációk, a lassan kibontakozó érzelmek hiteles ábrázolása, a szerethető karakterek összességében egy olyan kerek és üdítő történetet eredményeznek, amelyet egy ültő helyében olvas el az ember, ha szereti ezt a műfajt.

A képen Ali Hazelwood a Szerelem képlete című könyve.
Forrás: dodosreads, Instagram

Külön érdeme a regénynek, hogy komolyabb problémákat is felvet: miközben a főszereplők csetlés-botlásain mosolygunk, bepillanthatunk a tudományos világ mindennapjaiba: milyen nehéz nőként érvényesülni a kutatói közegben, s hogy mennyire meghatározóak ebben a világban is a finanszírozási nehézségek, a hatalmi harcok, a befagyasztott pályázati pénzek, a versengés, a korrupció. A szerző otthonosan mozog a témában, ami nem meglepő, hiszen Ali Hazelwood a romantikus regénye megírása előtt PhD-képesítést szerzett idegtudományból.

Josie Silver: Egy decemberi nap

Laurie karácsony előtt egy nehéz, fárasztó nap után utazik hazafelé egy tömött buszon, amikor a párás ablakon keresztül megpillant a buszmegállóban egy szőke, zöld szemű srácot kék gyapjúkabátban. A fiú, mintha megérezné a lány jelenlétét, felpillant, Laurie pedig egy szempillantás alatt szerelmes lesz, és egy éven keresztül keresi a buszos fiút. Végül egy év után találkoznak újra, amikor a fiú már nem szingli, ráadásul Laurie legjobb barátnőjével jár. Olyan helyzetbe kerülnek, hogy el kell titkolniuk, mit éreznek egymás iránt –és ez így megy tíz éven keresztül. A könyvben bepillantást nyerhetünk Laurie és Jack gondolataiba is. Sorsuk számtalanszor összefonódik, legjobb barátokká válnak, akik közben sokkal többet jelentenek egymásnak, mély vonzalmukat mégis titkolniuk kell a külvilág, sőt egymás előtt is.

Josie Silver könyve nem hétköznapi romantikus történet, amely felteszi azt a szinte megválaszolhatatlan kérdést, hogy mi a fontosabb: a barátság vagy a szerelem?

A barátomhoz legyek feltétlenül hűséges, vagy magamhoz, és vállaljam fel az érzéseimet? Van-e jogom az érzéseim kifejezéséhez, ha ezzel fájdalmat okozok annak, akit szeretek? A regény tele van elhallgatással, elfojtott érzelmekkel, mert a szerelem és a barátság – ebben a regényben – kibékíthetetlen ellentétbe kerülnek egymással.

A képen Josie Silver Egy decemberi nap című könyve.

Jennifer Dupee: A kis francia menyasszonyiruha-bolt

A közel negyvenéves Larisa élete válaszúthoz érkezik: vagy szembenéz azzal, hogy az élete darabjaira hullott, vagy egy színes, fájdalomtól mentes fantáziavilágba menekül. Larisa az utóbbit választja. Párkapcsolata véget ér, nagynénje meghal, az állásából kirúgják és legfőképpen képtelen elfogadni azt a veszteséget, amelyet a szeretett édesanyján eluralkodó demencia miatt érez. Talán nem is csoda, hogy a történet elején, amikor Larisa egy menyasszonyi boltban találja magát, elkezdi tervezni az esküvőjét, pedig nincs is vőlegénye. A ruha megvásárlása után megrendeli a menyasszonyi csokrot, kitűzi az esküvő időpontját, átveszi a Rolls Royce-ot, amit a nászutas párnak ajánlanak fel. Egyetlen ember tud csak arról, hogy az egész esküvő egy soha be nem teljesülő álom: Jack, akivel szinte együtt nőttek fel a nagynénje házában. A férfi egyenes természete és gondoskodása vonzalmat ébreszt Larisában, de még neki sem meri bevallani a teljes igazságot az életéről.

A könyv – Jennifer Dupee debütáló regénye – Larisa Pearl személyiségfejlődésének története. A főszereplőnek göröngyös úton, a feltétel nélküli és odaadó szereteten keresztül vezet az útja a felelősségteljes élet felé, melyben végre közel kerülhet beteg édesanyához, önmagához és a szerelméhez is.

A regény az életközepi válság mélységeibe ad betekintést, miközben egy amerikai kisvárosi közegben mutatja meg a család és a közösség fontosságát.

Aki könnyed és felhőtlen romantikus regényre vágyik, annak csalódás lesz ez a könyv, mert nehéz témákkal (gyász, szülők betegsége, válás, magány) foglalkozik, de végső soron egy reményteli, erőt és vigaszt adó történet kerekedik ki belőle.

A képen Jennifer Dupee A kis francia menyasszonyiruha-bolt című könyve.
Forrás: n0emi_b00k_art, Instagram

Marie Benedict: Clara – Egy világot felforgató szerelem története

Clara Kelley Írországból emigrál Amerikába, a lehetőségek földjére, hogy támogathassa elszegényedő családját. Egy tévedésnek köszönhetően az ország egyik legnagyobb acélipari vállalatának tulajdonosához, Carnegie-ékhez kerül komornának, és nem kell sokat várni, hogy az idősebb fiú, Andrew rájöjjön, a lány sokkal több, mint szolgáló: okos, művelt, ambiciózus, és jó érzéke van az üzlethez, ezért remek társaság is, aki előtt őszintén megnyílhat. Andrew rövid idő után bevallja, mély érzéseket táplál a 19 éves lány iránt, ám Clara sokáig tagadja még maga előtt is a milliárdos iparmágnás iránt érzett szerelmét, amire számtalan oka van: az 1800-as évek második felében még szinte elképzelhetetlen a társadalmi osztályok közötti romantikus kapcsolat, ráadásul Andrew nem is tudja, hogy ki is Clara valójában.

A könyv nem egy egyszerű romantikus történet: plasztikus korrajz az 1860-as évek bevándorlóktól hemzsegő Amerikájáról, a társadalmi rétegek közötti mérhetetlen szakadékokról, a polgárháborúról, az iparosodás vívmányairól és a munkásosztály kilátástalan helyzetéről.

Az írónő a főszereplő családján keresztül láttatja a gyári munkások nyomorát, akik egyik napról a másikra élnek méltatlan körülmények között, és többször felbukkan a női egyenjogúság kérdése is: mire vihetné Clara ezekkel a képességekkel, ha nem nőnek, hanem férfinak születik.

A képen Marie Benedict Clara - Egy világot felforgató szerelem története című könyve.

A könyv olvasmányos és letehetetlen, emellett külön érdeme, hogy igaz történeten alapul.

Andrew Carnegie milliárdos üzletember, a világ egyik leggazdagabb embere ugyanis valós szereplő: a kíméletlen iparmágnásból élete egy pontján filantróp válik. Carnegie élete második felében az öncélú pénzhalmozást nem csupán értelmetlennek, hanem egyenesen kártékony, bűnös bálványimádásnak tartja. A vagyon evangéliuma című esszéjében azt írja: a gazdagok erkölcsi kötelessége, hogy még életükben túladjanak a vagyonukon, mert „aki gazdagon hal meg, megszégyenül.”

Hogy miért történt Carnegie szemléletében ez fordulat, arra nincsen hivatalos magyarázat, ezért az írónő képzeletében megszületik Clara, egy ír földműves család Amerikába vándorló leánya, akinek erkölcsi tartása, szociálisan érzékeny természete és őszinte szerelme megváltoztatja a milliárdos üzletember világnézetét, és ezzel életútját is. A regényben Clara és Andrew Carnegie társadalmi osztályokon átívelő szerelmi történetének köszönhető, hogy az ország leggazdagabb üzletemberéből olyan férfi vált, aki élete második felében vagyonának csaknem 90 százalékát eladományozta, hogy támogassa az oktatást, és több ezer könyvtárat létesítsen a világ különböző pontjain, hogy mindenki szabadon tanulhasson, emberek százezreinek a felemelkedését segítve elő ezzel.

Kiemelt kép: João Jesus, Pexels

Még több cikk a témában: