Idén második alkalommal adták át a Mastercard-Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot. Az ösztöndíjra olyan 40. évüket be nem töltött vers- és prózaírók jelentkezhetnek, akiknek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete.

A várakozáson felüli, 48 pályázat közül a zsűri – Dragomán György, Erdős Virág, Tompa Andrea, Máté Gábor, Závada Péter – Vonnák Diánáét és Vajna Ádámét díjazta.

Vonnák Diána beadott pályázata egy dokumentumregényre vonatkozik: az írónő az elmúlt hét évben hónapokat dolgozott Ukrajnában, a háború hátországában. Tervezett könyvében ezeket a tapasztalatokat dolgozza fel – a forradalomtól az orosz invázióig, a reménytől a rettegésig.

Forrás: Könyves Magazin

Tompa Andrea így fogalmazott laudációjában: „A Látlak (amely 2022-ben a Libri irodalmi díjak tízes listáján is szerepelt – a szerk.) tavaly jelent meg, sok égtájat bejárt, az otthontalan világot a benne megtapadni vágyó, otthontalan hősei által, sűrű nyelvével, tömör képeivel. Ukrajna is e világok között volt, ez a közel-távoli ismeretlen világ. Az író és az antropológus – Vonnák Diána esetében a kettő egy – ugyanazt a világot szemléli, térképezi: a láthatatlant, az ismeretlent.”

A másik díjazott pályázó, Vajna Ádám, az egyébként is, mit akarhatott itt az őrgróf? – címmel megjelent kötet szerzője, verses regényt alkot az ösztöndíj keretében: ebben egy 19. századi új-zélandi ornitológus, Sir Walter Lawry Buller és egy 1990-es években született magyar költő életútja találkozik.

„Vajna Ádám az a költő, akihez valamilyen módon mindnyájan tudunk kapcsolódni – mondta költőtársáról Závada Pál (ez biztos, hogy nem Péter?) a pályázati eredmény kihirdetésekor. – Miközben nem kínál tálcán, nem rág szájba semmilyen megoldást. Szórakoztat és megdolgoztat.”

Ami az ösztöndíj „hatékonyságát” illeti: Czakó Zsófia Szívhang című, könyvhétre megjelent regénye ugyancsak a Mastercard-Alkotótárs keretében készült, az írónő tavaly részesült az ösztöndíjban.

A legjobb könyvek egy helyen – Fedezd fel az elmúlt évek díjnyertes köteteit a www.libri.hu/dijnyertes irodalom oldalon keresztül!


Még több cikk a témában: