A Libri sikerlistái az éppen legnépszerűbb könyveket sorolják fel, különböző kategóriákban. Legyen az gasztronómia, krimi, szórakoztató irodalom, olyan műveket fogunk találni, amelyek garantáltan minőségi alkotások. Jelen cikkben a gyerekirodalmi sikerlista könyveit mutatjuk be, melyen helyet kaptak ismeretterjesztő kötetek, romantikus és dark fantasy regények.

Bartos Erika: Gyógypuszi – Kék könyv – Tavaszi és nyári mesék

Bartos Erikát legtöbben a Bogyó és Babóca-sorozatáról ismerhetik, ami az évek során már igazi branddé nőtte ki magát, de munkássága ennél sokkal több: nemegyszer írt már gyereknyelven a vesebetegségről, a szívműtétről, örökbefogadásról. Ebben a könyvében az óvodás korosztályban leggyakrabban előforduló betegségekről ír érthető, bíztató formában: az allergia, a horzsolás, a szemgyulladás, de még a fogorvos-látogatás is olyan módon tűnik fel a könyvben, hogy garantáltan csökkenti a gyerekek szorongását. Érdemes kézbe venni a második részt is, a Piros könyvet, ami további gyakori betegségeket ismertet.

Tapolczai-Zsuráfszky Lilla: Bartók és a tücsöklagzi

A zene akkor is körülvesz minket, ha mi magunk nem is játszunk hangszeren. Ott van a rádióban, a tévében és a természetben is. Nem véletlen, hogy ez a nyomógombos mesekönyv is egy erdőben, az ott élő állatok, és Bartók Béla segítségével ismerteti meg a kicsikkel a magyar népdalokat és népi hangszereket. A könyvben helyet kapó gombokkal pedig hallhatjuk is, milyen hangjuk van, hála az író zenész barátainak.

Tillie Cole: A Thousand Boy Kisses – Ezer csók

Tillie Cole Rune Kristiansen és Poppy Litchfield, a két fiatal története szenvedéllyel, fájdalommal és szerelemmel telített, miközben hosszú éveket ölel fel. A tizennégyéves kortól ajánlott kötet szinte az összes érzelmet megismerteti az olvasóval, így az sem véletlen, hogy TikTokon is felkapott lett, illetve, hogy 2018-as megjelenése óta már egyszer újra is fordították.

Kollár Betti: Kosársuli

Ha hallottunk már a Wattpadról, valószínűleg a lelkes, amatőr írások jutnak róla az eszünkbe. Kollár Betti könyve viszont rácáfol erre az elképzelésünkre: 2015-ben kezdte el ezen a platformon írni regényét, ami tavaly nyomtatásban is megjelent. Török Luca élete megváltozik, mikor felveszik a Budapesti Kosársuliba. Hiába szeretne csak az edzésekre koncentrálni, új padtársa, Konrád, egész más érzéseket is felébreszt benne, így zsonglőrködnie kell érzelmei és kötelezettségei között. A szerző Vonzás ereje című könyvéről készült videóajánlónkat és interjúnkat itt tudod megnézni!

Laura Nowlin: Ha velem maradt volna

Autumn és Finn története a végén kezdődik. A két fiatal elválaszthatatlan volt, majd valami megváltozott – mindketten továbbléptek, egymásról pedig próbálnak tudomást sem venni. Viszont a lány nem tud szabadulni a mi lett volna, ha… kérdésétől, egy augusztusi éjszaka pedig mindent megváltoztat. Nowlin az első szerelem tragikus történetét meséli el, és bár sejthető a vég, egy pillanatra sem ereszti olvasóját.

Jenny Han: Örökké nyár lesz – Nyár-trilógia 3.

Mindig örömre ad okot, ha egy külföldi könyv folytatása is megjelenik magyarul, az pedig tökéletes, ha az egész sorozatot elérhetjük. Jenny Han Nyár-trilógiája is erre a szerencsés sorsra jutott, ami az előző kötethez hasonlóan szintén egy szerelmi történet. A három könyv három nyarat tesz középpontjába, miközben a főszereplő, Belly lelkivilágába, szerelmi életébe enged bepillantást. A sorozat záródarabja a lány vívódását teszi középpontba, Jeremiahoz és Conradhoz fűződő kapcsolatát kell átértelmeznie, majd döntenie. És bár egy szerelmi háromszöggel indulunk, a szerethető karakterek, és jellemfejlődésük azokkal is megkedveltetik a könyvet – és az egész sorozatot –, akik alapesetben idegenkednek ettől a sémától.

Rebecca Ross: Divine Rivals – Isteni riválisok

Rebecca Ross regénye a véletlenek és az első benyomások leküzdésének története egy háború dúlta világban. Iris Winnow, a tizennyolc éves újságíró lány minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítsen függőséggel küszködő anyján, megtalálja a fronton eltűnt testvérét, megszerezze a rovatvezetői előléptetést, mindezt egy olyan háború közepette, amit az évszázadokig tartó álmukból felébredő istenek indítottak. Egy mágikus véletlen folytán bátyjának írt levelei vetélytársa, Roman Kitt kezébe kerülnek, így kettejük között egy sorsfordító levelezés veszi kezdetét, ami végül a lány legnagyobb segítsége lesz.

Ali Hazelwood: Bride – A menyasszony

Ha olyan világot hozunk létre, ahol vámpírok és vérfarkasok is élnek, az mindig érdekes és izgalmas narratívát vonhat maga után. Ez a könyv pedig ki is használja ezt: Misery Lark, akinek neve már magában hordozza sorsát, a legbefolyásosabb vámpírvezér lánya, kénytelen lesz hozzámenni a vérfarkasok vezetőjéhez, Lowe Morelandhoz. Az intrika, ami a két, ellenséges csoport között zajlik, csak megerősíti a borító alapján támadt előfeltevésünk: egy igazi dark fantasyvel van dolgunk.

Victoria Aveyard: Vörös királynő

Nem az előző, dichotómiát bemutató kötet az egyetlen sikerlistára kerülő dark fantasy: Aveyard egy kasztrendszert mutat be világában, ahol az uralkodó Ezüstök és a közrendű Vörösök közti ellentét éleződik ki, mikor Mare Barrow, a tizenhét éves falusi Vörös lány a palotában kezd el dolgozni, és rájön: különleges erővel bír, aminek segítségével megváltoztathatja a fennálló rendet és véget vethet az elnyomásnak. Aveyard könyve szintén egy sorozat része, így a maradék három kötet segítségével több időt is tölthetünk a Vörösök és Ezüstök világában.

Sarah J. Maas: Üvegtrón

A nyolc kötetből álló sorozat első részének sikerességét jól mutatja, hogy 2013-as, első magyar nyelven való megjelenése óta is sikerlistás helyen van. Celaena Sardothien, Távolvég profi orgyilkosa börtönbe kerül és csak egyféleképpen nyerheti vissza szabadságát: ha a koronaherceg bajnokaként indul és megnyeri a kegyetlen király által szervezett, párbajokból, próbatételekből álló halálos versenyt. A szabadsága és az élete a tét, miközben saját érzelmeivel is meg kell küzdenie – meg kell őket ismernie.

Holly Black: The Wicked King – A gonosz király

Holly Black méltán híres, A kegyetlen herceg című könyvének folytatása sem marad méltatlan elődjéhez. A tündérek mitológiájának sötét, realista bemutatása az egyik legjobb világépítők közé tette az írónőt. Sorozatának második részében pedig tovább emeli a tétet: Jude, Tündérfölde halandó lakosa magához láncolja a királyt, árulója után nyomoz, és saját érzéseit próbálja megérteni. A fordulatok, az izgalmas karakterek és a nyitott vég miatt rögtön kívánjuk a folytatást – szerencsére már A semmi királynője is olvasható magyar nyelven.

Harry Potter Varázsalmanach

A Harry Potter-sorozat egy egész generációt felnevelt, legyen szó a könyvekről, a filmekről, vagy akár a számítógépes játékokról, így nem meglepő, hogy még 2024-ben is sikerlistára kerül egy Harry Potter-könyv. A világa jól felépített, gazdag: még egy igazi rajongó is elfelejtheti egy-egy részletét. Az első hivatalos mágiai kézikönyv ezen tud segíteni. Névsorokat, térképeket, varázsigéket, érdekességeket találunk ebben az egyedülálló könyvben, ami gyönyörű illusztrációival igazi gyűjtőidarabnak számít.

Még több cikk a témában: