„Nagyon is lehetségesnek tűnt, hogy a tündérvilág mindig a sarkon túl van. És amikor az ember tényleg hisz benne, sokkal ijesztőbbnek tűnik.” – Holly Black sokszor idézett mondata összefoglalja világnézetét, de írói munkásságába is betekintést enged. A Spiderwick Krónika könyvsorozat társszerzője, A levegő népe sorozat írója, és több más New York Times Bestseller szerzője teljesen egyedi módon mutatja be a tündérek világát. Könyveiből már több mint kétmillió példányt adtak el, kiadott művei száma már a harmincat is meghaladta, a BookTokon is népszerű, a TikTok többszázezer találatot dob ki, mikor a szerző könyveire keresünk.

Black nem a jól ismert Csingiling-féle tündéreket ábrázolja regényeiben, hanem egyenesen a kelta és angol folklórból merít. A Book Page-nek adott interjújában ki is fejti, hogy az eredeti tündérek egyáltalán nem barátságosak, sőt, kifejezetten brutálisak is lehetnek. Néhány tündér embereket rabol el, becsapja, tévútra vezeti őket, le a sziklákról, be a vízbe. Ehhez hasonló, sötétebb tündérkaraktereket ábrázol Black számos nagy sikerű tündérregénye is.

Nem véletlen, hogy érdeklődése ilyen irányt vett fel. Gyerekkorában édesanyja kísértettörténetekkel szórakoztatta, meggyőzte arról, hogy a házukban szellemek járnak, és még kincsvadászatot is szervezett neki, amelyek során apró, a környékükön élő tündérekre utaló jeleket találhatott – így mindig is hitt a természetfelettiben.

2002-ben megjelent első könyve, Tithe: A Modern Faerie Tale még a jól ismert városi fantasy alapvetéssel dolgozik: a való világ gyermeke rájön, hogy van egy másik, ismeretlen világ, megismerkedik vele, majd annak szabályaival is. 2014-ben Cassandra Clare-el (A Végzet Ereklyéi-könyvsorozat szerzője) közösen írta a Magisztérium-sorozatot, ami fiatal varázslótanoncok történetét meséli el. Itt is megmutatkozik újító hozzáállása: a könyv elején egy olyan fiúval találkozunk, aki nem akar varázsló lenni. A könyvsorozatot többen is hasonlították a Harry Potterhez, így aki szereti ezt a tematikát, bátran vegye kézbe.

A 2017-ben megjelent, nemzetközi sikernek örvendő A kegyetlen herceg viszont már végleg szakít a megszokottal: „Nem csak egy emberről szól, aki belebotlik egy tündéres szituációba, és talán megismeri a saját erejét.” – meséli Black. A levegő népe-trilógia nyitódarabja szinte teljes egészében Tündérországban játszódik, olyan emberi szereplőkkel, akik ott nőttek fel, és ezért minden szabályt ismernek. Így minden eddiginél nagyobb mélységben és részletességgel tárja fel a Tündérvilágot és annak sötét oldalát. A könyv főhősnőjét, Jude-ot, és annak testvéreit ugyanis gyerekkorában rabolja el egy tündér, a vérszomjas nagyvezér, Madoc, miután lemészárolta a gyerekek szüleit.

Black nemcsak young adult könyveket, de képregényeket és felnőtteknek szóló regényeket is írt, ilyen például a 2022-ben megjelent Book of Night is, Ebben a dark fantasy regényben az árnyékok manipulálásával akár egy másik ember emlékeibe is bele tudnak nyúlni a szereplők – ha megfizetik annak árát. Várhatóan egy folytatása is készül majd Thief of Night címen, bár megjelenési dátum még nincs hozzá.

Munkássága során számtalan elismerésben részesült, 2006-ban például megkapta az Andre Norton-díjat, amit az Amerikai Science Fiction és Fantasy Írók Egyesületének tagjai ítélnek oda a legjobb szerzőnek sci-fi vagy fantasy témakörben írt gyerekirodalmi munkájáért.

A képen Holly Black Lost sisters - elveszett nővérek című könyve.
A képre kattintva böngészhet Holly Black könyvei között.

Amire legbüszkébb, az a 2014-ben elnyert John Newbery Medal. Ezt az díjat olyan szerzők kapják, akik a legtöbbet tesznek hozzá az amerikai gyerekirodalomhoz. Ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy ez volt az a díj, ami után már máshogy tekintett saját munkásságára. „Ha valaki fantasyt ír, általában másképp gondolnak rá, úgy, mint egy zsáneríróra, és ezeket az írókat gyakran nem tartják komolyan vehetőnek. Szóval a saját írásaimról alkotott véleményemben nagy változást jelentett, hogy azt gondoltam, komoly műveknek tekinthetem őket, valami olyannak, ami objektíven jó.”

Nemcsak a kritikusok, de az olvasók is dicsérik egyedi stílusa, fordulatos történetei és remek világépítése miatt. A külföldi olvasói vélemények többsége is pozitív. Kiemelik atmoszférateremtő erejét, valamint többdimenziós, szerethető karaktereit. Könyvein érződik a folklór iránt érzett szeretet és a sokéves tapasztalat, az a hatalmas tudás, amivel a tündérek mitológiájához nyúl. Bár több könyve is van, ami még nem jelent meg magyarul, népszerűsége könnyedén utat törhet több fordításnak is.

Írói oldalán baráti hangnemben szól olvasóihoz. Platformját és annak hatalmas elérését pedig jó célokra használja. Egyfelől írói tanácsokat nyújt azoknak, akik billentyűzetet ragadnának könyvei elolvasása nyomán. Segítséget nyújt többek között világépítésben, vázlatkészítésben, névadásban – utóbbihoz több névgenerátor linkjét is megadja.

Török Ábel a hazai dark-fantasy műfaj egyik legizgalmasabb szerzője, akivel a Sorköz című videósorozatunkban is foglalkoztunk.

Ha valaki kutatni szeretné a tündérek, vámpírok mitológiáját, ahhoz is számtalan forrásanyagot biztosít. Tanároknak, könyvtárosoknak is szolgáltat segédanyagokat, melyekkel gördülékenyebbé tehetik gyerekkönyvei feldolgozását. Saját magáról is megoszt érdekes információkat, például azt, hogy jelenlegi, New England-i házában is van egy titkos ajtó, ami egy rejtett könyvtárba vezet. Nem véletlenül nyilatkozta azt Cassandra Clare, hogy ott bújna el egy zombiapokalipszis során.

Nem kell csüggednünk, ha már az összes könyvét elolvastuk – a ​Prisoner’s Throne, ami Stolen Heir-duológia második, záró kötete, várhatóan márciusban jelenik meg. A két könyv szintén Elfhame (Tündérvilág) világába kalauzolja el olvasóját, de új szereplőket mutat be. Adaptációk terén is jó hírrel szolgálhatunk a rajongóknak, hisz A Spiderwick Krónika könyvsorozat, bár 2008-ban már kapott filmfeldolgozást, várhatóan 2024. április 19-én egy nyolcrészes sorozat formájában is megelevenedik majd, így a Black-rajongók biztos nem maradnak tartalom nélkül.

Kiemelt kép: Holly Black honlapja, hollyblack.com

Még több hasonló cikk: