A zene egy univerzális nyelv. Nemcsak örömforrás vagy épp időtöltés lehet, de nyugtató hatásával ellazíthat, és kognitív képességeinket is fejlesztheti. Több tanulmány rámutatott már, hogy ritmusérzékünk már születésünk előtt kifejlődik, viszont ezt a készséget is ápolni kell. A gyerekek zenével/zenére való nevelése elengedhetetlen, ha kreativitásukat, mozgáskoordinációjukat is szeretnénk fejleszteni. Ráadásul történelmünk fontos része a zene – a különböző kultúrák mind nagy szerepet tulajdonítottak neki az évszázadok, évezredek során.   

Ezért is hiánypótló Magali Le Huche francia gyerekkönyvíró Pepe-sorozata, ami a gyerekek zenei nevelését tűzte ki céljául. Le Huche díszítőművészetet tanult Strasbourgban, majd egy illusztrátorképzés elvégzése után, Párizsba visszatérve több mint negyven gyerekkönyvet illusztrált. Nem meglepő, hogy a Pepe-könyvek (eredeti nyelven Paco) is színes, jól kimunkált rajzokkal rendelkeznek. A Geopen gondozásában megjelent művek népszerűségét jól tükrözi, hogy már több kiadást is megéltek. Ez azt is bizonyítja, hogy a gyerekek nagyon is nyitottak a zenehallgatásra.

Kép forrása: Geopen Facebook-oldala

A főleg képekkel és hangokkal mesélő könyvek esetében kifejezetten fontosak az igényes illusztrációk, hisz bár a szöveg is rengeteg információt tartalmaz, az élményt leginkább az adja, hogy „bele tudunk nyúlni” az illusztrációba – és ezzel együtt a történetbe is.

Az utca hangjai, a megérkező metró zöreje és a kávézóból áradó nevetés addig nem hallatja magát, amíg meg nem nyomjuk az azt elindító gombot, ezt pedig akárhányszor megtehetjük.

A zene különböző megnyilvánulásai és a háttérzajok az illusztrációk szintjén is elkülönülnek egymástól. Az utóbbiak zűrzavart sugalló ikonjaival az előbbiek egyszerű hangjegyábrázolása áll szemben, de a könyvélmény teljessé válásához mindkettő elengedhetetlen.

A zenekedvelő kutyus sorsát eddig tíz könyvön keresztül követhetjük nyomon, amik a komolyzene nagy alakjait és a különböző műfajokat is ismertetve bejárják a zeneművészet legfontosabb állomásait.

Blues, rock, reggae, afrikai népzene, hiphop, Mozart: a sorozatban minden zenekedvelő megtalálhatja a kedvenc stílusát, és új hangszereket ismerhet meg. Ezt a szöveg is segíti a különböző hanghatások kiemelésével.

Az a rész, amelyik Vivaldi művészetébe avatja be a fiatalokat, a Velencei Karneválon játszódik, így kulturális ismeretterjesztő hatása is garantált. A szerző a francia Scenearionak adott interjújában is rámutat a zenehallgatás fontosságára, miközben a Pepe-sorozat írása közben alkalmazott munkafolyamatáról beszél:  

A gombra kattintva akárhányszor meghallgathatjuk a hanghatásokat, legyen szó zenéről vagy épp az utca zajáról / Kép forrása: Kultúrgyerek

„A szerkesztőm, Claire Babin elküldi a hangokat és a történet lehetséges cselekményét. Úgy igazítom a tartalmat, ahogy akarom, és kiegészítő hangokat találok, például az egerekét, amelyek Pepét rendszeresen kísérik kalandjai során. Ezután jön egy speciális munka, mivel el kell dönteni a chipek helyét, amelyeket ezután megrendelnek és nagy számban gyártanak a nyomtatás előtt.”

„Hogy jobban elmerüljek a hangzásban, többször meghallgatom a számokat. Az afrikai Pepe írásának idején két hónapig hallgattam a kalimbát és az údot rajzolás közben.”

Máshol is hangsúlyozta, hogy a zenehallgatás segíti rajzolás közben, de a hosszú buszutakon, vagy séta közben is lehetővé teszi, hogy a gondolataiba merüljön, ötleteljen és úgy dolgozzon, hogy közben „nem csinál semmit.” 

Magali Le Huche / Fotó: Wikipedia

Csatlakozzunk hát Pepéhez, és vessük bele magunkat a zene változatos világába, legyen akár a komolyzene, akár a rock a kedvencünk, a kiváló minőségű zenerészletek rá fognak minket venni a teljes művek meghallgatására. A Spotify lejátszási listánk is örülni fog, ha egy kicsit színesebbé válik.    


További cikkek a témában: